Велику Британију погодио политички торнадо / - велика британија
13/02/2022 u 13:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Британски министар пореди ситуацију у Украјини са оном уочи Другог свјетског рата

Више разговора последњих дана нису довели до напретка ка решењу кризе коју Запад описује као једну од најопаснијих од краја Хладног рата прије три деценије

Британски министар одбране Бен Волас је оцијенио, поводом украјинске кризе да се осјећа "мирис Минхена у ваздуху", у осврту на споразум из 1938. са нацистичком Њемачком, који није могао да спријечи Други свјетски рат.

Русија може да крене у офанзиву у сваком тренутку, са око 130.000 својих трупа позиционираних дуж украјинске границе, оцијенио је у интервјуу за Сандеј Тајмс британски министар, који је у петак био у Москви да се залаже за смиривање напетости.

- Може да се деси да он (руски предсједник Владимир Путин) једноставно опозове своје тенкове и сви се ми вратимо кући, али осјећа се мирис Минхена у ваздуху који долази од неких Западњака - рекао је Волас.

Споразум из Минхена, који је дозволио њемачку анексију Судета, територије источно од Њемачке у бившој Чехословачкој, остао је у историји као симбол дипломатске капитулације европских демократија наспрам нацистичке Њемачке, годину дана прије почетка рата.

Британски министар задужен за Сјеверну Ирску Брендон Луис објаснио је да је његов колега Бен Волас поредио дипломатске покушаје уочи Другог свјетског рата са садашњим дипломатским покушајима око Украјине.

- Прије Другог светског рата било је пуно дипломатских напора и људи су мислили да су остварили напредак, али то није био случај - рекао је Луис за Скај Њуз, преноси Н1.

Велика Британија се нада "дипломатском решењу", али "нешто много трагичније би могло да се догоди", рекао је он.

Москва, која је припојила Крим 2014. године, негира да има било какве агресивне намјере према Украјини, али условљава деескалацију са низом захтјева, међу којима да се дају увјерења да Украјина неће никад постати чланица НАТО. То је услов који Запад сматра неприхватљивим.

Више разговора последњих дана нису довели до напретка ка решењу кризе коју Запад описује као једну од најопаснијих од краја Хладног рата прије три деценије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:12