Riši Sunak / - SHUTTERSTOCK
04/06/2023 u 07:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Britanski premijer iduće sedmice stiže u Vašington

Sunak bi trebalo da posjeti američku prestonicu u četvrtak i razgovara sa političarima u Kongresu, poslovnim liderima i predsjednikom

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da želi da izgradi bliske i poštene odnose sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom tokom posjete Vašingtonu sljedeće nedjelje, koja dolazi nakon znakova zatezanja u bilateralnim odnosima. Sunak bi trebalo da posjeti američku prestonicu u četvrtak i razgovara sa političarima u Kongresu, poslovnim liderima i predsjednikom.

- SAD su naš najbliži saveznik. Mi smo jedni drugima partneri kojima se okrećemo na prvom mjestu u svemu, od bezbjednosti za naš narod do ekonomskog rasta - naveo je Sunak u saopštenju uoči prve zvanične posjete Vašingtonu otkako je postao premijer.

- Zato je toliko važno da britanski premijer gradi bliske i iskrene odnose sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država, zajedno ćemo rješavati svaki globalni problem - istakao je on.

Sunak i Bajden bi trebalo da razgovaraju o poboljšanju ekonomskih veza i nastavku vojne podrške Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom. Ali neće biti govora o sporazumu o slobodnoj trgovini, rekao je ove nedjelje Sunakov portparol.

London želi da izgradi bolje odnose sa SAD nakon tenzija izazvanih izlaskom Britanije iz Evropske unije 2020. U aprilu je jedan zvaničnik Bijele kuće negirao da je Bajden bio antibritanski, nakon što je proveo samo pola dana u Sjevernoj Irskoj, a zatim otputovao u Irsku, gdje je ostao dva i po dana.

Dauning strit je rekao da će Sunakov sastanak sa Bajdenom biti njegov četvrti u četiri mjeseca, što predstavlja kontinuiraniji kontakt sa američkim predsjednikom nego bilo koji premijer posljednjih godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. septembar 2023 16:09