/ - FOTO: ILUSTRACIJA
14/08/2022 u 20:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brod sa 23.000 tona žita isplovio iz Ukrajine za Etiopiju

Etiopija je jedna od pet zemalja za koje UN smatraju da je izložena riziku od gladi

Brod natovaren sa 23.000 metričkih tona ukrajinskog žita namijenjenog Etiopiji koji su poslale Ujedinjene nacije isplovio je danas pod zastavom Liberije iz ukrajinske crnomorske luke Južne, kao prva pošiljka u okviru programa pomoći zemljama koje se suočavaju sa glađu.

Lokalni ukrajinski zvaničnik Maksim Marčenko rekao je da brod plovi do Džibutija gdje će žito biti istovareno i transportovano u Etiopiju u okviru inicijative Svetskog programa za hranu, prenio je AP.

Ukrajina i Rusija su 22. jula postigle dogovor sa Turskom o obnavljanju plovnog puta kroz Crno more kako bi se nastavile isporuke žitarica iz ukrajinskih luka i rešila kriza izazvana poremećajem izvoza koji je nastao zbog rata u Ukrajini.

Etiopija je jedna od pet zemalja za koje UN smatraju da je izložena riziku od gladi.

- Kapaciteti su tu, žitarice su tu, a potražnja postoji širom svijeta, posebno u ovih pet zemalja. Nadamo da će svi akteri nastaviti da budu dio ovog sporazuma koji je zaista značajan za čovječanstvo. Da zaključim, danas je bilo veoma pozitivno - rekla je koordinatorka Svjetskog programa za hranu u Ukrajini Deniz Braun.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:59