/ - ILUSTRACIJA - PHOTO BY JOSEPH CHAN ON UNSPLASH
26/07/2023 u 08:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Broj Japanaca se smanjio najbržim tempom ikada

Podaci su pokazali da japansko društvo stari u cijeloj zemlji i sugeriraju da strani državljani igraju sve veću ulogu u nadoknađivanju sve manje populacije

Broj Japanaca se smanjio najbržim tempom ikada, dok je broj stranih stanovnika porastao na rekordnih skoro tri miliona, pokazali su vladini podaci u srijedu, prenose agencije.

Podaci su pokazali da japansko društvo stari u cijeloj zemlji i sugerišu da strani državljani igraju sve veću ulogu u nadoknađivanju sve manje populacije.

Broj japanskih državljana pao je 14. godinu zaredom, za oko 800.000 ljudi, na 122,42 miliona, prema podacima o registraciji stanovnika od 1. januara 2023. koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i komunikacija, prenose mediji.

Prvi put je broj japanskih stanovnika pao u svih 47 prefektura, pokazali su podaci.

Broj stranih državljana koji žive u Japanu iznosio je rekordnih 2,99 miliona, što je povećanje od 10,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je najveći porast u odnosu na prethodnu godinu od kada je ministarstvo počelo da prati podatke prije jedne decenije.

Oko 1. januara 2020. godine, neposredno prije nego što se pandemija COVID-19 proširila svijetom, u Japanu je živjelo 2,87 miliona stranaca, prenosi Avaz.

Ukupan broj stanovnika Japana pao je na 125,42 miliona, što je smanjenje od oko 511.000, pokazuju novi podaci.

Broj stanovnika opada svake godine od svog vrhunca 2008. godine zbog niske stope nataliteta, dostigavši ​​rekordno nizak nivo prošle godine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:01