КИНА, ЗАСТАВА / - фото:РТВ.РТС
05/03/2023 u 09:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Budžet Kine za odbranu veći za 7,2 odsto

Izdvajanja za odbranu su veća u odnosu na 2022, kada su bila povećana za 7,1 odsto, navodi se u izvještaju ministarstva finansija objavljenom na marginama otvaranja godišnjeg zasijedanja Svekineskog narodnog kongresa

Kina je danas objavila da će njen budžet za odbranu, drugi u svijetu poslije američkog, biti za 7,2 odsto veći u 2023. godini.

Izdvajanja za odbranu su veća u odnosu na 2022, kada su bila povećana za 7,1 odsto, navodi se u izvještaju ministarstva finansija objavljenom na marginama otvaranja godišnjeg zasijedanja Svekineskog narodnog kongresa.

Peking planira da potroši 1.553,7 milijardi juana (225 milijardi dolara) na odbranu, što je i dalje oko tri puta manje od budžeta Vašingtona.

Premijer Li Kećijang apelovao je danas u parlamentu da se "intenziviraju obuka vojske i borbena gotovost", kao i da se "sprovedu inovacije u strateškim pravcima".

Visoki američki zvaničnici nedavno su optužili Kinu da u narednim godinama želi da napadne Tajvan, kao i da upravlja "flotom" vojnih balona koji špijuniraju cio svijet.

I NATO od prošle godine ocjenjuje azijskog giganta kao "izazov interesima" zemalja Alijanse.

Kina ističe da je njena vojska isključivo "odbrambena" i da ima samo jednu vojnu bazu u inostranstvu, u Džibutiju, naspram nekoliko stotina baza američke vojske.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:51