Бугари страхују од руског напада / - фото: Пиксабеј
11/05/2022 u 15:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бугари страхују од руског напада

Бугарска држава је створена послије Руско-турског рата 1877-1878, али су власти у Софији остале вазали османског султана и послије рата, да би почетком 20. вијека прогласила независност

Двије трећине Бугара страхује да ће Москва извести ракетни или бомбашки напад на објекте у Бугарској, док се више од половине плаши да би Русија могла да окупира њихову земљу, показују резултати истраживања.

Од употребе нуклеарног оружја се плаши троје од четворо Бугара, показује истраживање које је агенција ЕСТАТ спровела за Фондацију Радионица за грађанске иницијативе.

Да би Русија могла да окупира Бугарску страхује 54 одсто испитаника, а 62 одсто да би могла да изврши ракетне или бомбашке нападе на њену територију.

То би могло да буде објашњење зашто та земља није за оштрију политику према Москви и зашто друштво покушава да има неутралнији став према рату у Украјини, пише ЕУРАЦТИВ.цом.

Половина испитаника је рекла да очекује да НАТО помогне Бугарској у случају напада, али само 41 одсто њих подржава чланство Бугарске у тој војној алијанси, док се трећина изјаснила против.

Истаживање показује и да само 10 одсто Бугара познаје историју бугарско-руских односа, док 80 одсто није сигурно у своје знање, што ствара плодно тло за руску пропаганду и извртање историјских чињеница.

Бугарска држава је створена послије Руско-турског рата 1877-1878, али су власти у Софији остале вазали османског султана и послије рата, да би почетком 20. вијека прогласила независност.

Већина Бугара (61 одсто) не зна да се Русија противила уједињењу бугарских територија 1885. године, а 42 одсто је убијеђено да СССР није прогласио рат Бугарској у Другом свјетском рату.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 10:41