бугарска застава / - Википедија
11/01/2022 u 21:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бугарска законом о прислушкивању крши европске норме

У изреци Европског суда за људска права каже се да jе бугарско законодавство о таjном надзору лошег квалитета

Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио jе да се бугарским законом о таjном надзору крши Европска конвенциjу о људским правима, саопштено jе данас из те европске институциjе, преноси Мина.

Од суда у Стразбуру jе затражено да оциjени бугарски закон о надзору из 1997. године, као и неколико чланова кривичног закона државе, пренио jе АП.

Суд jе у данашњем саопштењу навео да законске норме коjима се регулише сфера таjног надзора не испуњаваjу критериjуме квалитета закона дефинисане у Европскоj конвенциjи о људским правима, а, како се додаjе, бугарска влада се ниjе задржала само на неопходном надзору.

У изреци Европског суда за људска права каже се да jе бугарско законодавство о таjном надзору, коjим су регулисани прислушкивање и праћење, лошег квалитета и не може да гарантуjу критериjуме демократских друштава о поштовању приватност грађана.

Случаj су 2012. године покренула два бугарска адвоката Михаил Екемџиjев и Александар Кашамов заjедно са двиjе групе за људска права, али предмет jе ажуриран новим доказима о таjном надзору током протекле децениjе.

Прошле године специjална парламентарна комисиjа открила jе jедну од наjвећих шема прислушкивања у историjи Бугарске.

У извjештаjу АП се подсећа да jе тада утврђено да су прислушкивани телефонски разговори више од 900 грађана, међу коjима су новинари, политичари и активисти организациjа за заштиту људска права у вриjеме вишемjесечних протеста против корупциjе коjи су на краjу довели до пада бугарске владе десног центра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:43