- ilustracija / - Bugarska zastava
24/06/2022 u 13:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bugarski parlament izglasao odobrenje za pristupne pregovore Sjeverne Makedonije, vlada na potezu

Sjeverno makedonski makedonski premijer Dimitar Kovačevski rekao je juče da je na Samitu u Briselu izrazio nezadovoljstvo dosadašnjom dinamikom evrointegracija, naglašavajući da Sjeverna Makedonija već 18 godina čeka na otpočinjanje pregovora

Bugarski parlament dao je danas Vladi zeleno svijetlo da odobri pregovarački okvir za članstvo Sjeverne Makedonije u EU, javljaju agencije.

Skupština Bugarske raspravljala je danas o odluci kojom se prihvata prijedlog francuskog predsjedništva EU u vezi s pregovaračkim okvirom za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Tako je izglasano da se ukine veto na otvaranje pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji, kojim Sofija blokira pristupanje Skoplja EU od novembra 2020. zbog kulturnih i istorijskih sporova.

Sjeverno makedonski makedonski premijer Dimitar Kovačevski rekao je juče da je na Samitu u Briselu izrazio nezadovoljstvo dosadašnjom dinamikom evrointegracija, naglašavajući da Sjeverna Makedonija već 18 godina čeka na otpočinjanje pregovora.

Francuska, koja trenutno predsjedava rotirajućim šestomjesečnim predsjedništvom EU, izašla je sa prijedlogom, koji je bugarski premijer Kiril Petkov opisao kao “vrlo dobar”, a po kom bi Sjeverna Makedonija trebalo da izmijeni ustav kako bi u preambulu ustava uključila “državljane koji žive unutar granica države i koji su dio drugih naroda”, kao što su Bugari.

Taj francuski prijedlog, međutim, mora da “zvanično prođe” i sjevernomakedonsko odobrenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:08