Mevlut Čavušoglu / - SHUTTERSTOCK
27/02/2023 u 10:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čavušoglu: Turska i dalje ne može da odobri članstvo Švedske u NATO-u

Postoje određene obaveze koje su na sebe preuzele Švedska i Finska u vezi s namjerom da uđu u NATO. Kada je riječ o Švedskoj, ne vidimo sprovođenje svih koraka, tako da ne možemo da odobrimo njen ulazak u Alijansu", rekao je Čavušoglu

Turske vlasti ne mogu da odobre ulazak Švedske u NATO sve dok Stokholm u potpunosti ne primijeni sporazume koji su ranije postignuti u Madridu, izjavio je u ponedjeljak turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

„Postoje određene obaveze koje su na sebe preuzele Švedska i Finska u vezi s namjerom da uđu u NATO. Kada je riječ o Švedskoj, ne vidimo sprovođenje svih koraka, tako da u ovoj fazi ne možemo da odobrimo njen ulazak u Alijansu", rekao je Čavušoglu na zajedničkoj pres-konferenciji s mađarskim kolegom Peterom Sijartom.

On je napomenuo da su švedske vlasti sprovele niz obaveza, prije svega tako što su unijele promjene u ustav. Istovremeno, napomenuo je ministar, Radnička partija Kurdistana, koja je u Turskoj proglašena terorističkom organizacijom, i dalje je aktivna u Švedskoj.

Čavušoglu je istakao da je situacija više problem NATO-a i da Ankara nema drugih problema u odnosima sa Švedskom i Finskom u bilateralnim odnosima.

Do danas, prijave Švedske i Finske za NATO nisu ratifikovale samo dvije zemlje od 30 – to su Mađarska i Turska. Očekuje se da će se pregovori s Turskom za ratifikaciju nordijske aplikacije nastaviti u narednim nedjeljama.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da mađarski parlamentarci nisu oduševljeni ratifikacijom pristupanja Finske i Švedske NATO-u, jer vlasti u tim zemljama šire „besramne laži” o Mađarskoj. On je dodao i da će, stupanjem te dvije zemlje u Alijansu, neposredna granica između NATO-a i Rusije porasti za 1.000 kilometara.

Finska i Švedska su, nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini,prošlog maja podnijele prijave generalnom sekretaru NATO-a za ulazak u Alijansu. Turska je prvo blokirala proces razmatranja ovih prijava, ali su već 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale bezbjednosni memorandum koji uzima u obzir sve zahtjeve Ankare.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 04:33