Mevlut Čavušoglu / - SHUTTERSTOCK
30/04/2023 u 18:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čavušoglu: Turska pomogla u sprečavanju globalne krize sa hranom

Implementirali smo Istanbulski sporazum o žitu sa UN. Spriječili smo globalnu prehrambenu krizu, napisao je Čavušoglu na Tviteru

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu naveo je uspjehe „preduzetne, humanitarne i efikasne” spoljne politike Ankare tokom rusko-ukrajinskog rata.

Globalna prehrambena kriza izbjegnuta je zahvaljujući sporazumu o žitu u Crnom moru, izjavio je u subotu turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu, navodeći uspjehe „preduzetne, humanitarne i efikasne” spoljne politike Ankare tokom rusko-ukrajinskog rata.

„Implementirali smo Istanbulski sporazum o žitu sa UN. Spriječili smo globalnu prehrambenu krizu“, napisao je Čavušoglu na Tviteru.

U julu prošle godine Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žita iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je obustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022. godine.

Zajednički koordinacioni centar (JCC) osnovan je u Istanbulu da nadgleda pošiljke predstavnika tri zemlje i UN.

Čavušoglu je podsjetio i da su se ruski i ukrajinski ministri spoljnih poslova sastali na marginama Diplomatskog foruma u ​​Antaliji 10. marta 2022. godine, prvi put od početka rata.

On je dodao da je Turska pomogla u razmjeni zarobljenika između Moskve i Kijeva i omogućila kontakte između Ruske državne agencije za atomsku energiju (ROSATOM) i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

On je dodao da Turska sprovodi Konvenciju iz Montrea koja reguliše pomorski saobraćaj kroz turske moreuze.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 18:10