/ Foto: SRDJAN BOLJEVIC
01/09/2022 u 21:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čeka se odobrenje za dvije vakcine koje će štititi od omikrona

Riječ je o novim verzijama Fajzerove i Modernine vakcine

Komitet Evropske agencije za ljekove preporučio je da se odobre dvije vakcine koje bi trebalo da obezbijede zaštitu od podvarijante omikrona BA.1.

Namijenjene su starijima od 12 godina koji su već vakcinisani. Riječ je o novim verzijama Fajzerove i Modernine vakcine.

Vakcine su prilagođene za jednu od varijanti koronavirusa koje trenutno cirkulišu u populaciji i očekuje se da će pružiti optimalnu zaštitu, saopštava Evropska agencija za ljekove (EMA).

Istraživanje je pokazalo da primjena ove dvije vakcine (Comirnaty Original/Omicron BA.1 i Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1) može da izazove snažan imuni odgovor protiv podvarijante omikrona BA.1 i originalnog soja koronavirusa, kod ljudi koji su već vakcinisani.

Nuspojave ovih vakcina su iste kao i kod prethodnih - blage i kratkog daha.

Mišljenje komiteta EMA sada će biti proslijeđeno Evropskoj komisiji koja treba da donese konačnu odluku.

Cilj Evropske unije je da obezbijedi što više vakcina protiv različitih varijanti koronavirusa, kako bi države članice imale izbora dok formulišu svoje strategije jer se ne zna kako će se pandemije nadalje kretati.

EMA trenutno razmatra i varijante vakcini koje bi trebalo da ciljaju na podvarijante omikrona BA.4 i BA.5.

Evropska agencija podsjeća i da su originalne vakcine i dalje efikasne u sprečavanju razvoja težih oblika bolesti i da će nastaviti da se koriste, prije svega za primarnu vakcinaciju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. mart 2023 09:58