Велике последице због забране увоза гаса из Русије / - РИА новости
19/04/2022 u 06:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чеси страхују од увођења ембарга на руски гас

Када се обуставе испоруке руског гаса, од којих смо скоро стопостотно зависни већ 50 година, следеће зиме ће се смрзнути већина грађана Чешке, рекао је енергетски стручњак Иван Новески

У случају ембарга на руски гас, већина Чеха ће се смрзнути следеће зиме, а највећи дио чешке индустрије ће стати до јесени, рекао је енергетски стручњак Иван Новески за лист Парламентни лист.

Према његовом мишљењу, такав сценарио ће довести до престанка рада многих предузећа, укључујући фабрике за производњу аутомобила и стакла. То ће, сматра он, изазвати рекордну незапосленост у земљи. Такође, одбијање испоруке природног гаса из Русије пријети да заустави чешки транспорт и „потпуни колапс цијеле државе“.

„Када се обуставе испоруке руског гаса, од којих смо скоро стопостотно зависни већ 50 година, следеће зиме ће се смрзнути већина грађана Чешке. Можда ће се сматрати срећницима, јер може доћи дан када ће живи завидјети мртвима. На крају крајева, и прије зиме, највише док не престане да ради“, наводи Новески.

Како је објаснио саговорник листа, и престанак увоза руског гаса онемогућиће производњу ђубрива.

"Без ђубрива неће бити жетве, а без жетве неће бити шта да се једе. Буквално! Неко вријеме ће елита вјероватно преживјети од резерви, али је потребан и гас за производњу и прераду већине прехрамбених производа", оцијенио је Новески.

Он је увјерен да „или лудаци или криминалци“ могу захтијевати хитан ембарго на плаво гориво из Русије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 00:12