/ - PHOTO BY MARTHA DOMINGUEZ DE GOUVEIA ON
13/01/2022 u 19:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чешка: Омикрон пуни ковид амбуланте, али болнице се празне

Према здравственим статистикама из лабораторија, у Чешкој је око 50 одсто новозаражених мутацијом омикрон

У Чешкој поново раст број новозаражених вирусом корона како се земљом шири мутација омикрон, али то не оптерећује здравствени систем пошто се и даље празне болнице, преноси N1.

У болницама је тренутно 2.048 ковид пацијената, за четвртину мање него прије недјељу дана, док се смањује и број преминулих – у сриједу је евидентирано 18. У сриједу су према најновијим подацима чешког Министарства здравља тестовима откривена 11.542 новозаражена вирусом корона, што је за 50 одсто више него прије недјељу дана и међу њима је 1.420 за које се сумња да је ријеч о реинфекцији.

Према здравственим статистикама из лабораторија, у Чешкој је око 50 одсто новозаражених мутацијом омикрон.

-Тај талас мутације омикрон биће веома брз, кулминираће врло кратко вријеме, можда и са веома високим репродукционим бројем, али ће послије врло брзо опадати. Конкретне бројеве нико у овом тренутку не може да да. Зависи и од тога колико ћемо тестирати. Али могу да буду десетине хиљада новозаражених, за период од недјељу дана и око 200.000- казао је чешком јавном радио сервису Радиожурнал директор Института за статистике и информације у здравству Ладислав Душек.

У болницама је од укупно 2.048 ковид пацијената у тешком стању 378, што је најмање у посљедња два мјесеца. За разлику од новембра и децембра када су црни бројеви преминулих прелазили далеко 100 људи дневно, у сриједу је пријављено 18 преминулих, чиме је укупан број смртних случајева пандемије у Чешкој достигао 36.765.

Душек и чешки експерти вјерују да уз слабије симптоме ковида-19 код омикрон соја и чињенице да није преоптерећен здравствени систем треба да се захвали и томе што се ипак већина Чеха, њих 6,7 милиона од укупно 10,7 милиона вакцинисало, а међу њима је три милиона примило и трећу дозу вакцине.

У сусједној Пољској која има 38 милиона становника, тренутно такође расте број новозаражених, али не на рекордне висине пошто је у посљедња 24 часа, како је саопштио портпарол пољске владе Пјотр Милер, откривено 16.878 новозражених. Али су бројеви преминулих алармантни, јер у посљедњих седам дана прелазе и 600 мртвих, док је за посљедња 24 часа преминуо 481 ковид пацијент.

У пољским болницама лежи тренутно 16.307 ковид пацијената, од тога 1.654 у тешком стању, на респираторима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 04:45