Европска унија / - Фото: РТРС
23/01/2023 u 20:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Četvrti krug: EU uvela nove sankcije Iranu

Restriktivne mjere sada važe za ukupno 164 fizička i 31 pravno lice

Savjet EU je danas odlučio da doda 18 pojedinaca i 19 entiteta na listu onih koji podležu restriktivnim mjerama u kontekstu postojećeg režima sankcija protiv Irana, zbog njihove uloge u, kako su naveli iz EU, “široko rasprostranjenoj i nesrazmernoj upotrebi sile protiv nenasilnih demonstranata" posle smrti kurdske devojke Mahse Amini.

Sankcionisana lica su predstavnici vlade i iranskog parlamenta, važne političke i medijske ličnosti, kao i visokorangirani pripadnici iranskih snaga bezbjednosti, uključujući iranski Korpus garde islamske revolucije (IRGC).

Današnje sankcije takođe ciljaju na vladina tijela i privatne kompanije koje pružaju usluge obezbjeđenja i koje se bave "aktivnostima zabrane, ograničavanja ili kažnjavaja korišćenje slobode izražavanja".

Restriktivne mjere sada važe za ukupno 164 fizička i 31 pravno lice.

Sankcije predviđaju zamrzavanje imovine, zabranu putovanja u EU i zabranu stavljanja sredstava ili ekonomskih resursa na raspolaganje sankcionisanima.

Na snazi je i zabrana izvoza u Iran "opreme koja bi mogla da se koristi za unutrašnju represiju i opreme za praćenje telekomunikacija".

- Evropska unija i njene države članice apeluju na iranske vlasti da zaustave nasilno gušenje mirnih protesta, prestanu da pribjegavaju proizvoljnim pritvaranjima kao sredstvu da ućutkaju kritičke glasove i puste sve one koji su nezakonito pritvoreni. EU nastavlja da poziva Iran da odmah prekine izricanje i izvršenje smrtnih kazni protiv demonstranata, poništi izrečene smrtne kazne i obezbedi odgovarajući postupak za sve pritvorenike, saopštio je Savjet EU.

Ovo je četvrti krug sankcija EU Iranu otkako su se počeli protesti nakon što je 23-godišnja Amini pod nerazjašnjenim okolnostima preminula u pritvoru iranske policije za moral u septembru prošle godine.

Amini je privedena zbog navodnog nepropisnog nošenja hidžaba i dok njena porodica tvrdi da su je policajci pretukli i da je to bio uzrok smrti, iranske vlasti poriču takve navode.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. mart 2023 18:49