/ FOTO: ROB PINNEY/LNP/SHUTTERSTOCK
28/09/2021 u 20:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ЦИА планирала да киднапује Асанжа, разматрано и убиство

Америчко тужилаштво терети власника Викиликса да је шпијунирао и хаковао државне рачунаре

ЦИА је планирала да киднапује оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа из амбасаде Еквадора у Лондону, тврде бивши обавјештајни званичници.

Бивши амерички званичници рекли су, у истраживању Yahoo news. да је ЦИА разматрала убиство Асанжа, али да је међу "највишим круговима" у администрацији бившег америчког лидера Доналда Трампа постојала забринутост због легалности таквог чина.

ЦИА је била толико разјарена објавама Викиликса, да су високи званичници тражили "планове" или "опције" о томе како убити Асанжа, наводи се у истраживању.

Бивши високи званичник контраобавјештајне службе рекао је да је "изгледало да нема граница" током разговора са Трамповом администрацијом 2017. године.

Истраживање Јаху њуза укључује разговоре са више од тридесет бивших америчких званичника – од којих је осам описало детаље о предлозима ЦИА за отмицу Асанжа.

Асанж je прошлог мјесеца изгубио битку на високом суду у Великој Британији како би спријечио америчку владу да прошири основе за своју жалбу на раније одбијање суда да дозволи његово изручење тој земљи.

У затвору је од априла 2019. године, а прије тога, седам година је провео у амбасади Еквадора у Лондону.

Тужилаштво у САД оптужило га је, по 17 тачака оптужнице да је шпијунирао и хаковао државне рачунаре, а затим на Викиликсу објавио војне и дипломатске документе.

Оптужбе носе потенцијалну казну од 175 година затвора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 06:58