/ FOTO ILUSTRACIJA YOUTUBE AL JAZEERA BALKANS
25/07/2022 u 08:46 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijena nafte na londonskom tržištu porasla

Prošle sedmice su cijene nafte prilično oscilirale, zavisno od toga jesu li u fokusu ulagača bile vijesti o potražnji ili ponudi

Cijena nafte na londonskom tržištu prošle sedmice je porasla, jer trgovci procjenjuju da bi, uprkos usporavanju rasta svjetske ekonomije, ponuda mogla biti slabija od potražnje. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice dva odsto na 103,2 dolara, dok je na američkom barel pojeftinio tri odsto na 94,7 dolara, prenosi SEEbiz.

Prošle sedmice su cijene nafte prilično oscilirale, zavisno od toga jesu li u fokusu ulagača bile vijesti o potražnji ili ponudi. Zbog visoke inflacije, većina centralnih banaka u svijetu povećava kamatne stope, što će usporiti rast ekonomije, a time i potražnje za naftom.

Prošle sedmice Evropska centralna banka podigla je ključne kamate 0,5 procentnih bodova, više nego što se očekivalo, dok će ove američki Fed ponovo povećati kamatne stope, vjerojatno 0,75 procentnih bodova.

Uprkos rastu cijene novca i usporavanju rasta privrede, na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je porasla. To je posljedica poremećaja u snabdijevanju, s obzirom na rat u Ukrajini i sankcije Zapada protiv Rusije.

Ulagače zabrinjava i situacija u Libiji u kojoj se zbog sukoba između vlasti i pobunjenika često prekida proizvodnja. Potporu cijenama pružaju i znaci snažne potražnje u Aziji.

Potražnja za benzinom i derivatima u Indiji porasla je u junu na rekordno visok nivo, uprkos višim cijenama, uz 18 odsto višu potrošnju nego u istom prošlogodišnjem periodu. Aktivnost indijskih rafinerija je blizu najviših nivoa u istoriji, tvrde analitičari.

S druge strane, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), domaća proizvodnja nafte raste, dok potražnja slabi. Prema posljednjim podacima, na benzinskim pumpama je zbog rekordnih cijena potražnja na vrhuncu ljetne sezone putovanja pala gotovo osam odsto na godišnjem nivou.

Zbog toga su prošle sedmice cijene nafte na američkim tržištima pale. Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku svjetske ekonomije od koronakrize, od početka ove godine cijene nafte su, najviše zbog rata u Ukrajini, skočile preko 40 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:15