/ - FOTO ILUSTRACIJA YOUTUBE
22/10/2021 u 09:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијена нафте пале испод 85 долара

Потражња је додатно убрзала након наглог поскупљења гаса, које је подстакло произвођаче струје и индустрију да га замијене јефтинијим мазутом и дизелом

Барел нафте пао је у четвртак на међународним тржиштима испод 85 долара, пратећи силазни тренд цијена угља и гаса након најаве Кине да би могла интервенисати како би зауставила поскупљење и осигурала снабдијевање енергентима.

На лондонском тржишту цијена барела је након подна пала 92 цента у односу на претходно затварање и износила је 84,9 долара. У једном тренутку је достигла 86,1 долара, највишу вриједност у три године. У Њујорку се барелом трговало по 74 цента нижој цијени од 82,68 долара, преноси Хина.

Цијене нагло расту у посљедње вријеме због поступног повећања снабдијевања из водећих произвођача, упркос наглом опоравку потражње паралелно наглом расту активности након ублажавања корона ограничења. Потражња је додатно убрзала након наглог поскупљења гаса, које је подстакло произвођаче струје и индустрију да га замијене јефтинијим мазутом и дизелом.

Ситуацију су закомпликовали поскупљење угља, проблеми у снабдијевању струјом у Кини и почетак сезоне гријања на сјеверној хемисфери. Кинеска Влада је ове седмице најавила интервенцију и цијене су почеле да падају.

- С обзиром на то да цијене угља и гаса падају и да технички показатељи индекса релативне снаге и даље сугеришу на прекомјерну куповину нафте, све су веће шансе да ће цијене нафте значајно пасти- рекао је аналитичар брокерске куће OANDA Јeffrey Halley.

Одвојено је OPEC објавио да је барел референтне корпе нафте његових чланица у сриједу износио 83,3 долара, што значи да је пао 18 центи у односу на претходни дан трговања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 07:07