/ PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
04/01/2023 u 00:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijene kuća u Kini oštro pale u decembru

Kriza kineskog tržišta nekretnina pogoršala se ovog ljeta, a službeni podaci pokazuju da su cijene kuća, prodaja i investicije u padu posljednjih mjeseci, dodajući pritisak na posrnulu ekonomiju

Cijene kuća u Kini oštro su pale u decembru, pokazalo je privatno istraživanje. Takav trend odražava slabu potražnju usred sve većeg broja slučajeva covid-19, uprkos nizu mjera potpore.

Kriza kineskog tržišta nekretnina pogoršala se ovog ljeta, a službeni podaci pokazuju da su cijene kuća, prodaja i investicije u padu posljednjih mjeseci, dodajući pritisak na posrnulu ekonomiju, prenosi SEEbiz.

Cijene nekretnina u 100 gradova pale su šesti mjesec zaredom u decembru, smanjivši se 0,08 odsto u odnosu na prethodni mjesec, nakon pada od 0,06 odsto u novembru, prema istraživanju China Index Academy, jedne od najvećih nezavisnih firmi za istraživanje nekretnina u zemlji.

Među 100 gradova, 68 gradova zabilježilo je pad mjesečnih cijena, u poređenju sa 57 u novembru, pokazalo je istraživanje.

Kina je posljednjih sedmica pojačala podršku industriji u pokušaju ublažavanja dugotrajnog pritiska likvidnosti koji je pogodio developere i odložio završetak mnogih stambenih projekata, dodatno potkopavajući povjerenje kupaca.

Ovi potezi uključuju ukidanje zabrane prikupljanja sredstava putem ponude dionica za firme koje se kotiraju na berzi nekretnina.

Sektor nekretnina takođe je dobio blagi podsticaj, nakon što je Peking početkom decembra iznenada odustao od svoje stroge politike nulte zaraze kovidom, što bi moglo namamiti potrošače natrag u izložbene prostore.

Ali, virus se sada uglavnom nekontrolisano širi i vjerovatno zarazi milione ljudi dnevno, prema nekim međunarodnim zdravstvenim stručnjacima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:24