/ FOTO YOUTUBE SKRINšOT: BLOOMBERG MARKETS AND FINANCE
10/03/2023 u 08:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijene nafte blizu 83 dolara

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine u srijedu i iznosila je 82,71 dolara

Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak blizu 83 dolara budući da su poremećaji u snabdjevanju gorivom u Francuskoj zbog štrajka i pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) neutralizovali bojazni da bi više kamatne stope mogle izazvati recesiju.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine u srijedu i iznosila je 82,71 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 76,72 dolara, prenosi Hina.

Tržišta je u ovoj sedmici zabrinula izjava predsjednika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jeromea Powella u utorak u Kongresu da će kamatne stope vjerovatno prije rasti nego padati.

Njegove riječi podržale su dolar koji je zakočio potražnju za naftom kupaca s drugim valutama. U srijedu Powell je u Kongresu rekao da u Fedu još raspravljaju o tome koliko će i kojim tempom podizati kamatne stope, dodavši da će to zavisiti od podataka. Ublažena pozicija čelnika Feda zaustavila je uzlazni trend dolara.

Trgovci strahuju da bi agresivno podizanje kamatnih stopa moglo gurnuti američku ekonomiju u recesiju i zakočiti potražnju za energentima. Podršku cijenama nafte pružio je i zvaničan podatak da su zalihe sirove nafte u SAD-u smanjene u prošloj sedmici, suprotno očekivanjima analitičara.

Pažnju trgovaca privukli su i poremećaji u snabdjevanju gorivom u Francuskoj zbog štrajka, koji je blokirao rafinerije TotalEnergiesa. Zaustavljanje isporuka iz tih rafinerija i blago slabljenje dolara mogli bi nakratko podstaći prodaju, rekao je za Reuters Tamas Varga iz PVM-a, dodavši ipak da će potencijalni rast cijena vjerovatno ograničiti najava podizanja kamatnih stopa.

Craig Erlam iz brokerske kuće OANDA kazao je da vidimo da su cijene nafte stabilne.

"Kako stvari stoje, osjetnije povećanje kamatnih stopa smanjuje šanse za blago usporavanje aktivnosti i znači manju potražnju za naftom", objasnio je Erlam.

Silazni trend cijena zaustavila su i očekivanja pojačane potražnje u Kini.

Iako je kineski uvoz nafte u prva dva ovogodišnja mjeseca pao 1,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, analitičari su se fokusirali na ubrzani uvoz u februaru, protumačivši ga kao naznaku oporavka potražnje nakon ukidanja strogih mjera kontrole covida.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u odvojenom je izvještaju objavila da je u srijedu barel korpe nafte njenih novih članica pojeftinio 2,25 USD, na 82,12 dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:03