/ - ФОТО: UNSPLASH
14/04/2022 u 10:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијене нафте додтано порасле након што су преговори Русије и Украјине "запели"

Западне земље увеле су Русији санкције, а амерички предсједник Джо Бајден оптужио је у уторак Москву за геноцид

Цијене нафте порасле су у сриједу на међународним тржиштима према 107 долара након што је Москва објавила да су мировни преговори с Украјином запели у слијепој улици, што је подстакло забринутост за снабдијевање руском нафтом, јавља MINA - Business.

На лондонском тржишту цијена барела је порасла 2,26 долара у односу на претходно затварање и износила је 106,9 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по 2,02 долара вишој цијени, од 102,62 долара.

Трговци пажљиво прате стање у Украјини и мировне преговоре Кијева и Москве, преноси Хина.

Руски предсједник Владимир Путин оптужио је у уторак Украјину да опструира преговоре, рекавши да Москва неће прекинути "специјалну операцију" разоружавања сусједне земље, наводи Ројтерс.

Западне земље увеле су Русији санкције, а амерички предсједник Джо Бајден оптужио је у уторак Москву за геноцид.

-Простор за пад цијена јако је ограничен-рекао је Джефри Халеј из ОАНДА-е, додавши да руске изјаве о мировним преговорима и оптужба коју је амерички предсједник адресирао на Русију потврђују да се ситуација с Украјином и Русијом неће тако скоро смирити.

Организација земаља-извозница нафте (ОПЕЦ) упозорила је у међувремену да није могуће надомјестити руску нафту, сигнализиравши да не намјерава повећати производњу.

Међународна агенција за енергију (ИЕА) процијенила је у уторак да ће се руска производња у априлу смањити у просјеку 1,5 милиона барела дневно, а од маја требало би бити мања готово три милиона барела дневно.

На почетку седмице руска производња нафте и гасних кондензата пала је испод десет милиона барела нафте дневно, спустивши се на најнижи ниво од јула 2020.

Подршку цијенама пружили су и овоседмични извјештаји о ублажавању епидемиолошких мјера у Кини, што би требало подстаћи потражњу.

ОПЕЦ је одвојено објавио да је барел корпе нафте његових чланица у уторак коштао 102,41 долара, што значи да поскупио 2,33 долара у односу на претходни дан трговања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 10:31