/ YOUTUBE ILUSTRACIJA
02/09/2022 u 09:06 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijene nafte ispod 94 dolara

Trgovci sa zebnjom prate širenje covida 19 u Kini

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 94 olarea, budući da ulagači strahuju za potražnju u uslovima postroženih epidemioloških mjera u Kini, visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila niža 1,95 dolara nego na zatvaranju u srijedu i iznosila je 93,69 dolara. U gotovo istom je iznosu pala i na američkom tržištu gdje se barelom po 87,57 dolara.

Trgovci sa zebnjom prate širenje covida 19 u Kini, prenosi Hina.

Stroge epidemiološke mjere u drugoj ekonomiji svijeta, ali i troškovni pritisci prigušili su aktivnost u azijskoj industriji u avgustu, zasjenivši izglede za oporavak regije od posljedica pandemije, pokazala su istraživanja objavljena u četvrtak.

Tehnološki centar Shenzen na jugu Kine postrožio je mjere zbog kontinuiranog širenja zaraze, zabranivši na tri dana velika okupljanja i zabavu u zatvorenom u četvrti Baoan.

Kineska politika nulte tolerancije na covid koči privredu, što znači i slabiju potražnju za energentima.

Tržišta brinu i rekordna inflacija i najava agresivnog podizanja ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i eurozoni kako bi se obuzdao rast cijena.

Oživljavanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine značilo bi veće snabdjevanje budući da bi iranskoj nafti omogućilo povratak na tržište.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak da se nada da bi dogovor mogao biti postignut idućih dana.

Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) proizvodile su u avgustu 29,6 miliona barela dnevno, prema Reutersovom istraživanju, najviše od aprila 2020. I američka je proizvodnja u junu dostigla najviši nivo od proljeća 2020, od 11,82 miliona barela dnevno.

"Potražnja za naftom na Zapadu, ali i u Kini stagnira dok snabdjevanje polako raste, najvećim dijelom zahvaljujući procvatu proizvodnje iz škriljaca u SAD-u", rekao je Norbert Rucker iz švajcarske banke Julius Baer.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u srijedu pojeftinio 5,37 dolara, na 101,04 dolara

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:51