/ foto: lazar ružić
29/03/2023 u 08:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijene nafte iznad 78 dolara

Na londonskom tržištu cijena barela nakon podne je bila viša 32 centa nego na zatvaranju trgovine u ponedjeljak i iznosila je 78,44 dolara. U ponedjeljak je zaključila trgovinu u plusu 3,13 dolara

 Cijene nafte stabilizovale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 78 dolara, podržane zabrinutošću za snabdijevanje nakon obustave izvoza iz iračkog Kurdistana.

Na londonskom tržištu cijena barela nakon podne je bila viša 32 centa nego na zatvaranju trgovine u ponedjeljak i iznosila je 78,44 dolara. U ponedjeljak je zaključila trgovinu u plusu 3,13 dolara, prenosi Hina.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 26 centi višoj cijeni, od 73,07 dolara. U ponedjeljak je zaključio trgovinu u plusu 3,55 dolara.

Na tržištima je prevladala zabrinutost za snabdijevanje zbog obustave izvoza iz iračkog Kurdistana, koja se poklopila sa zaključkom ulagača da su intervencije regulatora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Švajcarskoj otklonile prijetnju bankovne krize i rizik po ekonomski rast i potražnju za naftom.

Izvoz oko 450 hiljada barela dnevno iz iračkog Kurdistana preko Turske obustavljen je nakon što je arbitražni sud potvrdio da izvoznici moraju prvo pribaviti dozvolu Bagdada.

Obustava izvoza do kraja godine implicirala bi za Barclays do tri dolara višu cijenu nafte u ovoj godini u poređenju sa trenutno prognozirana 92 dolara, poručili su iz britanske banke.

Cijene nafte podržavaju i znakovi oporavka potražnje u Kini. Očekuje se da će kineski uvoz sirove nafte ove godine porasti 6,2 odsto, na 540 miliona tona, pokazala je procjena istraživačkog odjeljenja China National Petroleuma, objavljena u ponedjeljak.

Potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak saopštio je u utorak da se Rusija mora usredsrediti na povećanje izvoza energenata u "prijateljske" zemlje, koje joj nijesu uvele sankcije, primijetivši da su isporuke nafte Indiji prošle godine bile veće 22 puta nego u 2021.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak barel korpe nafte njenih članica poskupio 39 centi, na 75,01 dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:06