/ foto: lazar ružić
21/03/2023 u 08:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijene nafte kliznule prema 72 dolara

Na londonskom tržištu je cijena barela s rokovima isporuke u maju oko podne bila niža 87 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 72,1 dolara

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara, pritisnute bojaznima da bi rizici u globalnom bankarskom sektoru i potencijalno podizanje kamatnih stopa mogli izazvati recesiju koja bi smanjila potražnju.

Na londonskom tržištu je cijena barela s rokovima isporuke u maju oko podne bila niža 87 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 72,1 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u minusu 1,73 dolara, prenosi Hina.

Na američkom tržištu barelom s rokovima isporuke u aprilu trgovalo se po 85 centi nižoj cijeni, od 65,89 dolara. Prošli petak zaključio je trgovinu u minusu od 1,61 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u maju čija je cijena kliznula na 66,11 dolara.

Tržišta je na kraju prošle sedmice poljuljalo produbljivanje krize u bankovnom sektoru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Švajcarskoj. Ulagači strahuju da bi kriza mogla gurnuti privredu u recesiju, što bi značilo slabiju potražnju za naftom. Švajcarski regulatori posredovali su tokom vikenda u dogovoru prema kojem će posrnuli Credit Suisse preuzeti njegov veći domaći konkurent UBS kako bi se osigurala likvidnost i zaštitio švajcarski finansijski sistem.

U nedjelju su centralne banke velikih ekonomija, uključujući američku centralnu banku Federalne rezerve (Fed), Evropsku centralnu banku (ECB), britanski Bank of England, švajcarsku, kanadsku i japansku centralnu banku, objavili da će pojačati podršku likvidnosti mehanizmima zamjene valuta.

Uprkos tome, dionice banaka i obveznice ponovo su oslabile u ponedjeljak, signalizirajući da povjerenje ulagača još nije obnovljeno.

"Tržište se fokusiralo na aktuelne oscilacije u bankarskom sektoru i na potencijalnu odluku Feda o kontinuiranom podizanju kamatnih stopa", rekao je Baden Moore iz National Australian Banka.

Većina ekonomista u Reuterovoj anketi očekuje da će Fed sjutra podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, uprkos previranjima. Neki poslovni čelnici pozvali su Fed da napravi pauzu u pooštravanju monetarne politike i da podigne kamatne stope nešto kasnije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je u petak barel korpe nafte njenih članica poskupio 36 centi, na 74,11 dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
CIJENA DOLARINAFTA
19. april 2024 22:42