Платформе нафте / - PIXABEY
08/10/2021 u 07:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Циjене нафте пале испод 81 долара

Тржишта су на почетку седмице уздрмали Организациjа земаља-извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници одлуком о повећању снабдjевања у новембру за само 400 хиљада барела дневно, упркос позивима великих потрошача попут САД да на тржиште избацуjу знатно више барела

Циjене нафте пале су у четвртак на међународним тржиштима испод 81 долара будући да Сjедињене Америчке Државе (САД) разматра продаjу нафте из стратешких резерви а Русиjа поручуjе да jе спремна стабилизовати тржиште природног гаса.

На лондонском тржишту циjена барела пала jе 16 центи у односу на претходно затварање, на 80,92 долара. У сриjеду jе закључила трговину у минусу 1,48 долара, преноси Хина.

На америчком тржишту барелом се трговало по 30 центи нижоj циjени, од 77,13 долара. У сриjеду jе закључио трговину у минусу 1,5 долара.

Тржишта су на почетку седмице уздрмали Организациjа земаља-извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници одлуком о повећању снабдjевања у новембру за само 400 хиљада барела дневно, упркос позивима великих потрошача попут САД да на тржиште избацуjу знатно више барела.

У сриjеду jе циjене 'охладио' податак америчке владе да су залихе сирове нафте у САД-у у прошлоj седмици порасле 2,3 милиона барела. Аналитичари су очекивали скромни пад, за 418 хиљада барела.

Силазну путању циjена подржала jе и изjава америчке министарке енергетике, Jennifer Granholm за Financial Times да кабинет предсjедника Jоеа Бидена разматра могућност продаjе нафте из стратешких резерви како би ублажио поскупљење бензина.

Granholm ниjе искључила ни могућност забране извоза сирове нафте, коjа jе укинута 2015. године.

Вашингтон ће вjероватно продати до 60 милиона барела сирове нафте, процjењуjе инвестициона банка Голдман Сацхс, додавши да би то значило да на краjу године не би износила 90 долара, као што тренутно процjењуjу, већ би била три долара нижа.

Усиjана тржишта енергената расхладила jе и изjава руског предсjедника Владимира Путина да Русиjа повећава испоруке гаса у Европу, па и гасоводом преко Украjине, како би ублажила мањак у снабдjевању и да jе спремна стабилизовати тржиште.

Такав потез спустио би циjене гаса с рекордних нивоа коjе би на прагу зиме могле утицати и на ионако тиjесно снабдjевено тржиште нафте будући да неки купци већ траже jефтиниjе рjешење у дериватима попут мазута, напомиње Реутерс.

"Проблем тиjесног снабдjевања тржишта нафте можда ће бити ублажен ако САД заиста одлучи продавати нафту из стратешких резерви, а ако Русиjа успиjе послати више природног гаса у Европу, то би могло закочити замjену природног гаса нафтом", тумачи аналитичар УБС-а Гиованни Стауново.

Одвоjено jе ОПЕК обjавио да jе барел референтне корпе нафте његових чланица стаjао 80,65 долара, што значи да jе поскупио 25 центи у односу на претходни дан трговања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:12