/ - Твитер
11/05/2022 u 08:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијене нафте пале према 105 долара

На лондонском тржишту цијена барела пала је 69 центи у односу на претходно затварање, на 105,25 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по 45 центи нижој цијени, од 102,64 долара

Цијене нафте пале су у уторак на међународним тржиштима према 105 долара, балансирајући између забринутости за снабдијевање због најављених санкција ЕУ-а на руску нафту и страховања да ће лоцкдоwн у Кини и могућа рецесија нашкодити потражњи.

На лондонском тржишту цијена барела пала је 69 центи у односу на претходно затварање, на 105,25 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по 45 центи нижој цијени, од 102,64 долара, преноси СЕЕбиз.

Тржишта је преплавила забринутост за потражњу због лоцкдоwна у Кини, водећем увознику нафте у свијету. Кинески извоз снажно је успорио у априлу због проширених и построжених мјера сузбијања коронавируса.

Трговце мучи и подизање кључних каматних стопа којим централне банке покушавају да обуздају инфлацију.

"Комбинација затварања у Кини због коронавируса и подизања каматних стопа у цијелом свијету у борби против инфлације довела је инвеститоре у дионице у неповољан положај, ојачала долар и значајно подстакла страховања од успоравања економије", рекао је Тамас Варга из ПВМ-а.

Долар се држи близу највишег нивоа у 20 година, што нафту поскупљује за купце с другим валутама и кочи потражњу.

Финансијска тржишта страхују и да би се неке европске економије могле наћи у невољама ако се увоз руске нафте додатно смањи или ако Русија на санкције Запада због њене инвазије на Украјину узврати обуставом испорука гаса.

Њемачки званичници иза затворених врата разматрају мјере осигурања снабдијевања гасом у случају обуставе испорука из Русије, тврде извори.

Прекид снабдијевања изазвао би дубоку рецесију и резултирао би губитком пола милиона радних мјеста, рекао је у интервјуу у уторак угледни економист.

Чланице ЕУ истовремено преговарају о предлогу Европске комисије да се постепено обустави увоз руске нафте. Преговори су се одужили, али француски министар европских послова Clement Beaune рекао је да би договор о санкцијама могао бити постигнут ове седмице.

Француски предсједник Еммануел Мацрон разговарао је телефоном с мађарским премијером Виктором Орбаном како би се предлог финализовао.

Мађарска је најгласнија критичарка планираног ембарга.

Тржишта ће помно пратити и податке о америчким залихама ради процјене потражње. Аналитичари процјењују да ће извјештаји Америчког института за нафту (АПИ) и владе показати њихов пад у прошлој седмици.

Организација земаља-извозница нафте (ОПЕК) одвојено је објавила да је барел корпе нафте њених чланица у понедјељак појефтинио 1,89 долара на 112,48 долара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:05