/ YOUTUBE ILUSTRACIJA
05/12/2022 u 09:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijene nafte porasle

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 2,3 odsto na 85,57 dolara, dok je na američkom barel poskupio 4,9 odsto na 79,98 dolara

 Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su porasle, dok trgovci procjenjuju kako će ograničenja na rusku naftu i odluka OPEC-a o proizvodnji uticati na ponudu na tržištima i cijene. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 2,3 odsto na 85,57 dolara, dok je na američkom barel poskupio 4,9 odsto na 79,98 dolara, prenosi SEEbiz.

Nakon tri sedmice pada, cijene nafte su prošle sedmice porasle, ali su pritom osjetno oscilirale. U petak su osjetno pale i tako smanjile dobitke na sedmičnom nivou, jer trgovci nijesu željeli da riskiraju uoči nedjeljnog sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o proizvodnoj politici.

Kao što se očekivalo, OPEC+ potvrdio je u nedjelju prijašnju odluku o smanjenju proizvodnje za dva miliona barela dnevno.

"Oporavak cijena doveo je barel u Londonu nadomak 90 USD i mogao bi stišati apetit među vodstvom (OPEC+) za dodatnim smanjenjem proizvodnje kako bi se poduprle cijene", kazao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Tokom vikenda su vlasti EU dogovorile ograničavanje cijene ruske nafte na 60 USD po barelu.

To je u skladu s predlogom grupe G7, čiji je cilj da smanji ruske prihode od prodaje nafte i spriječi skok cijena nafte u svijetu nakon što embargo EU-a na rusku sirovu naftu prevoženu brodovima stupi na snagu.

Rusija je brzo odgovorila da neće izvoziti naftu koja podliježe ograničenju cijena, čak i ako zbog toga bude morala da smanji proizvodnju.

Mehanizam ograničenja cijena trebalo bi da bude aktiviran danas kada na snagu stupa i embargo EU-a na rusku naftu. Zbog embarga EU-a, ruska proizvodnja mogla bi se početkom iduće godine smanjiti za 500 hiljada do milion barela dnevno.

Kako će sve to uticati na cijene "crnog zlata" idućih dana i sedmica, ostaje da se vidi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:22