/ - PHOTO BY DAVID THIELEN ON UNSPLASH
04/04/2023 u 08:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijene nafte porasle iznad 85 dolara

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila viša 5,31 dolara nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 85,2 dolara

 Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara, podstaknute najavom vodećih proizvođača da će smanjiti snabdjevanje više nego što su bili planirali kako bi stabilizovali cijene poljuljane strahom od recesije.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila viša 5,31 dolara nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 85,2 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 5,1 dolara višoj cijeni, od 80,77 dolara, prenosi Hina.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, zajednički poznati kao OPEC+, uzdrmala je tržišta najavom da će od maja do decembra smanjivati proizvodnju dodatnih 1,16 miliona barela dnevno, povrh dosadašnjih dva miliona barela dnevno do novembra.

Time bi se njihova proizvodnja smanjila ukupno 3,66 miliona barela dnevno, što odgovara 3,7 odsto globalne potražnje, prema Reuersovom proračunu.

Kabinet američkog predsjednika Joea Bidena izjavio je da grupi ne bi savjetovao takav potez u sadašnjem trenutku, prema riječima portparola Savjeta za nacionalnu sigurnost.

Cijena barela u Londonu potonula je u martu prema 70 dolara zbog bojazni da će globalna bankarska kriza i podizanje kamatnih stopa pogoditi potražnju i neutralizovati uticaj smanjene OPEC-ove proizvodnje zbog obustave izvoza iz iračkog Kurdistana.

Analitičari smatraju da su upravo problemi u bankarskom sektoru podstakli OPEC+ da ponovo interveniše u proizvodnju.

"Svjedočimo prilagodljivom i agilnom OPEC+ koji može i želi preduhitriti zbivanja. Nedavna tržišna previranja i pad cijene barela na 70 dolara vjerovatno su ih pomalo zastrašili", rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

On je dodao da tako nešto neće tolerirati, nagađajući da je grupu vjerovatno zabrinulo podizanje kamatnih stopa u zapadnim zemljama i situacija u globalnom bankarskom sistemu.

Odluka signalizuje da je OPEC+ spreman preduzeti mjere kako bi otklonio prijetnju koju donose mogući ekonomski problemi, dodaje Jorge Leon iz Rystad Energyja.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 59 centi, na 78,12 dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
CIJENA NAFTADOLARI

Izdvojeno

23. april 2024 23:27