nafta nafta oil / - EKONOMSKEVESTI.COM
11/12/2021 u 08:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Циjене нафте порасле према 76 долара

Почетком седмице циjене су надокнадиле половину губитака коjе jе изазвала поjава омикрона краjем новембра

Циjене нафте порасле су у петак на међународним тржиштима према 76 долара, jер jе стишан страх улагача да би нова вариjанта корона вируса, омикрон, могла наштетити свjетском економском расту и потражњи за горивима.

На лондонском тржишту циjена барела jе након подна порасла 99 центи у односу на претходно затварање и износила jе 75,41 долара. У њуjорку се барелом трговало по 1,08 долара вишоj циjени, од 72,02 долара.

Почетком седмице циjене су надокнадиле половину губитака коjе jе изазвала поjава омикрона краjем новембра, с обзиром на то да су прве студиjе показале да вакцинисање са три дозе Фаjзерове вакцине штити од наjновиjе вариjанте корона вируса, преноси Хина.

"Тржиште нафте оправдано jе из циjена поново искључило 'наjцрњи сценарио', али било би добро да не занемари у потпуности одређени благи ризик за нафтну потражњу", навео jе аналитичар Commerzbanka Carsten Fritsch.

Добро расположење подржао jе и податак да су потрошачке циjене у Сjедињеним Америчким Државама (САД) у новембру порасле наjснажниjе од 1982. године, с обзиром на то да jе њихов раст протумачен као добар знак за потражњу за нафтом.

Америчка инфлациjа засjенила jе податак о успоравању домаћег авио-саобраћаjа у Кини због строжих ограничења путовања и пригушеног повjерења потрошача након поjаве нових жаришта заразе.

Организациjа земаља извозница нафте (ОПЕК) обjавила jе на своjим интернет страницама да jе барел референтне корпе нафте њених чланица у четвртак износио 75,37 долара, што значи да му jе циjена порасла 28 центи у односу на претходни трговински дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:48