Платформе нафте / -SHUTTERSTOCK
06/06/2022 u 08:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијене нафте прошле седмице благо порасле

Цијена барела на лондонском тржишту порасла је 0,25 одсто на 119,72 долара, док је у Њујорку барел поскупио 3,3 одсто на 118,87 долара

Цијене нафте су прошле седмице порасле, јер трговци процјењују да повећање производње Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) неће бити довољно, с обзиром на то да би потражња требало да порасте јер Кина поступно укида рестриктивне мјере у вези ковида.

Цијена барела на лондонском тржишту порасла је 0,25 одсто на 119,72 долара, док је у Њујорку барел поскупио 3,3 одсто на 118,87 долара.

Чланице ОПЕК-а и њени савезници најавили су прошле седмице да ће у јулу и августу повећати производњу за 648 хиљада барела дневно, 200 хиљада више него што су прије планирали, како би се надокнадило смањено снабдијевање из Русије због санкција, преноси Хина.

Наиме, челници Европске уније (ЕУ) коначно су постигли договор о забрани увоза руске нафте бродовима, који чини 90 одсто укупног увоза. То је најоштрија санкција коју је Унија увела Москви од почетка руске инвазије на Украјину крајем фебруара.

Увоз сирове нафте поступно ће се смањивати током шест мјесеци, а увоз деривата тијеком осам мјесеци. Забрана неће укључивати нафту која се допрема гасоводима, у уступку Мађарској.

"Будући да се двије трећине руског извоза сирове нафте допрема морем, ЕУ ће морати да нађе замјену за око 1,5 милиона барела нафте дневно. Количина је заправо ближе 2,1 до 2,2 милиона барела дневно, јер Пољска и Њемачка планирају до краја године да обуставе куповину нафте и из гасовода", објаснио је аналитичар ПВМ-а, Тамас Варга.

И други аналитичари сматрају да ОПЕК-ово повећање производње неће ријешити проблем слабог сбадијевања. Додатни је проблем што нова квота обухвата и Русију, упркос смањеној производњи и суздржаности купаца, што упућује на закључак да тај картел неће успјети на тржиште да пласира планирану количину.

"ОПЕК+ вјероватно ће на тржиште пласирати знатно мање нафте него што је договорено, што значи да неће осигурати прижељкивану помоћ", сматра аналитичар Цоммерзбанка Царстен Фритсцх.

Тим више што се очекује јачање потражње након што су Шангај и Пекинг прошле седмице укинули строге мјере усмјерене на сузбијање цовида-19. Уз то, кинеска Влада најавила је подршку економији како би се што прије опоравило од посљедица строгих епидемиолошких ограничења.

Упркос високој инфлацији, и у Сједињеним Америчким Државама (САД) је потражња за нафтом и даље снажна. На то указује податак да су залихе сирове нафте у САД-у прошле седмице пале за 5,1 милиона барела, знатно више него што се очекивало, а смањене су и залихе бензина.

Након што су у прошлој години порасле више од 50 одсто, захваљујући опоравку свјетске привреде од коронакризе, од почетка ове године цијене нафте су, највише због рата у Украјини, скочиле око 55 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:30