/ - EKONOMSKEVESTI.COM
25/09/2021 u 07:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Циjене нафте стабилне изнад 77 долара

На лондонском тржишту се барелом трговало по три центра вишоj циjени у односу на претходно затварање, од 77,22 долара

Циjене нафте на међународним тржиштима у петак су се стабилизовале изнад 77 долара будући да jе прва аукциjа државних залиха у Кини неутрализовала утицаj глобалних поремећаjа у производњи и смањених залиха.

На лондонском тржишту се барелом трговало по три центра вишоj циjени у односу на претходно затварање, од 77,22 долара. У четвртак jе закључио трговину у плусу 1,06 долара, преноси СЕЕбиз.

На америчком тржишту jе барел нафте поскупио 43 цента, на 73,15 долара. У четвртак jе закључио трговање у плусу 1,07 долара.

Циjене нафте расле су протеклих седмица због великих поремећаjа у производњи на америчкоj обали Мексичког залива након урагана Ида и Ницхолас, што jе довело до оштрог пада залиха у Сjедињеним Америчким Државама (САД) и у свиjету.

Америчке рафинериjе потражиле су замjену за нафту из Мексичког залива код произвођача у Ираку и Канади, рекли су аналитичари и трговци.

Неке чланице Организациjе земаља извозница нафте (ОПЕЦ) и њихови савезници, имаjу истовремено проблема с повећањем производње због недовољних улагања или кашњења радова на одржавању построjења у пандемиjи коjа jе започела прошле године.

Циjене нафте на лондонском тржишту могле би до краjа септембра достићи 80 долара због пада залиха, смањене производње ОПЕЦ-а и jаче потражње на Блиском истоку, процjењуjу у биљешци аналитичари УБС-а.

Противтежа факторима подршке била jе прва jавна аукциjа државних резерви нафте у Кини.

Државна компаниjа ПетроЦхина и приватна рафинериjа и произвођач кемикалиjа Хенгли Петроцхемицал купили су четири танкера нафте, укупно 4,43 милиона барела, рекли су анонимни извори директно упознати с резултатима аукциjе.

Аналитичари фирме WоодМац рекли су непосредно уочи аукциjе да би њен утицаj на тржиште могао бити скроман с обзиром на то да jе обим продате нафте скроман у поређењу са кинеском потрошњом и увозом.

Одвоjено jе ОПЕЦ на своjоj интернет страници обjавио да jе у четвртак циjена барела референтне корпе нафте његових чланица износила 75,44 долара, што значи да jе порасла 98 центи у односу на претходни дан трговања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:29