/ - RIžA- PHOTO BY PIERRE BAMIN ON UNSPLASH
08/09/2023 u 16:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cijene riže na najvišem nivou u 15 godina

Kako je u julu objavilo indijsko Ministarstvo potrošača i hrane, ograničavanjem izvoza riže osiguraće se odgovarajuća dostupnost i umjeren rast cijena na domaćem tržištu

Cijene riže dostigle su 15-ogodišnji maksimum u avgustu, nakon što je Indija ograničila izvoz žitarica u julu, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UNFAO).

- Dok su globalne cijene hrane pale već osmi mjesec, riža je poskupila 9,8 odsto -  naveli su iz UNFAO u mjesečnom izvještaju, prenosi SEEbiz.

Kako je u julu objavilo indijsko Ministarstvo potrošača i hrane, ograničavanjem izvoza riže osiguraće se odgovarajuća dostupnost i umjeren rast cijena na domaćem tržištu.

Indija daje oko 40 odsto svjetske ponude riže.

- Neizvjesnost oko trajanja indijske zabrane kočila je zalihe zbog igrača u lancu snabdijevanja. Ponovo se pregovara o cijenama, tako da se trguje manjim količinama i prema prethodno sklopljenim ugovorima - javlja francuska novinska agencija AFP.

Riža je jedna od glavnih namirnica, a njene cijene su na međunarodnim tržištima već porasle zbog pandemije koronavirusa, rata u Ukrajini i uticaja vremenskog fenomena El Nino.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 19:02