/ - PHOTO BY LILZIDESIGNS ON UNSPLASH
26/05/2022 u 09:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијену нафте подржава повећање потражње

Рекордна количина руске сирове нафте бренда Уралс ускладиштена је у бродовима на пучини, док се за њу настоје пронаћи купци

Цијене нафте порасле су у сриједу на међународним тржиштима подстакнуте оскудним залихама и изгледима повећања потражње током љетне сезоне путовања у највећем свјетском потрошачу тог енергента, Сједињеним Америчким Државама (САД), јавља МИНА.

Цијена барела је на лондонском тржишту порасла 99 центи у односу на претходно затварање, на 114,55 долара, док се барелом у Њујорку трговало по 1,16 долара вишој цијени, од 110,93 долара.

Цијенама нафте помаже недовољно снабдијевање бензином. Залихе рафинираних нафтних производа пале су у прошлој седмици за 4,2 милиона барела, сазнаје се из тржишних извора који се позивају на податке Америчког института за нафту, преноси Хина.

Очекује се да ће током празничног викенда поводом Дана сјећања у САД-у путеви бити најпрометнији у посљедње двије године и подстакнути раст потражње за горивом, након ограничења због пандемије коронавируса и упркос високим цијенама горива.

Истовремено, глобалне залихе сирове нафте настављају да се смањују, ​​јер купци избјегавају нафту из Русије након њене инвазије на Украјину.

-Европска унија (ЕУ) се нада да ће успјети да договори санкције којима би се поступно укинуо увоз руске нафте прије сљедећег састанка Европског савјета- саопштио је у сриједу његов предсједник Шарл Мишел.

Рекордна количина руске сирове нафте бренда Уралс ускладиштена је у бродовима на пучини, док се за њу настоје пронаћи купци.

С друге стране, потражњу притиска строги кинески приступ пандемији. Највећи свјетски увозник нафте увео је нове забране, а Шангај планира да задржи већину ограничења уведених због цовида.

У одвојеном извјештају Организација земаља извозница нафте (ОПЕЦ) је објавила да је цијена барела корпе нафте њених чланица у уторак износила 114,96 долара и била је 99 центи нижа у односу на претходни радни дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 10:48