Ukrajina pokrenula kontraofanzivu‘ / - EPA
05/06/2023 u 22:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cio front bio aktiviran; Da li je počela velika ukrajinska kontraofanziva?

Ukrajinski komandanti kažu da se termin kontraofanziva pretjerano koristi. Umjesto toga, oni govore o „proljećno-ljetnjoj vojnoj kampanji“, koja će se protezati do septembra, a možda i dalje

Nedjeljama, ukrajinska vojska sprovodi „formiranje“ ili taktičke operacije oko ogromne linije fronta od 1.600 kilometara koja se proteže od juga zemlje do sjeveroistoka.

Cilj ovih akcija je uništavanje vojnog potencijala Rusije. Ukrajinske jedinice koristile su dronove za napade da unište neprijateljske tenkove i položaje u noćnim misijama. Bilo je i dugotrajnih napada na skladišta oružja i goriva. Kijev je takođe koristio britanske projektile “storm šedou” za gađanje istočnih gradova kao što su Lugansk i okupirane luke Mariupolj i Berdjansk.

Čini se da je tako, piše Gardijan. Činilo se da ukrajinska vojska juče uveče napreduje u nekoliko pravaca, uz izvještaje o značajnoj eskalaciji borbi duž linije fronta u oblastima Donjecka i Zaporožja.

Međutim, ukrajinski zvaničnici nisu potvrdili da je kontraofanziva, koja je planirana mjesecima, zapravo počela. Ukrajinska vlada umjesto toga naglašava potrebu za operativnom tajnošću. Tokom vikenda, ministar odbrane Aleksij Reznikov objavio je snimak na kojem se vidi kako vojnici stavljaju prste na usta. Reznikov je citirao “Depeche Mode”: “Reči su veoma nepotrebne. One mogu samo da naškode.”

Ukrajinski komandanti kažu da se termin kontraofanziva pretjerano koristi. Umjesto toga, oni govore o „proljećno-ljetnjoj vojnoj kampanji“, koja će se protezati do septembra, a možda i dalje. Čini se da je ova kampanja ušla u novu aktivnu fazu, ali je još rano za prognozu da li će biti uspješna.

Ukrajinske oružane snage su naizgled pokrenule probne udare u pokušaju da pronađu slabosti i probiju ruske linije. Glavni pritisak tek predstoji. Strateški cilj Kijeva je da presiječe ruski kopneni koridor na jugu Ukrajine. To znači odvajanje okupiranih djelova istočnog Donbasa od Krima i regiona Zaporožja i Hersona, duž lijeve obale rijeke Dnjepar.

Prema navodima ruskih vojnih blogera, Ukrajina je izvršila napad preko noći zapadno od grada Vuhledara, u blizini administrativne granice između Donjecke i Zaporoške pokrajine. Aleksander Hodakovski, šef promoskovskog bataljona Vostok, rekao je da su ukrajinski vojnici zauzeli južni Donjecki okrug Velika Novosilka. Čak 10 ukrajinskih oklopnih vozila napredovalo je ka selima Zlatna Niva i Novodonjecko, izvijestio je on i dodao da je Ukrajina do sada bila uspješna. Drugi prokremljovski blogeri sugerisali su da je Ukrajina zabila mali „klin“ u postojeću liniju fronta.

Hodakovski je rekao da su ruski dronovi juče u obližnjoj oblasti otkrili oko 30 ukrajinskih borbenih vozila. Ali on je rekao da „zbog ograničenih mogućnosti“ Rusi nisu mogli da odrede kuda ukrajinski vojnici planiraju da krenu napred.

„Kao rezultat toga, ukrajinska udarna grupa je skoro neprimijećeno stigla do linije napada. Tradicionalnim slamanjem ruskih komunikacija, neprijatelj je uspio da nas dovede u tešku poziciju. Situacija se razvija“, napisao je on na Telegramu. Ministarstvo odbrane u Moskvi tvrdi da je osujetilo „veliku ofanzivu“ odbijanjem napredovanja dvije ukrajinske brigade. Dodaje da je poginulo na stotine ukrajinskih vojnika.

Istovremeno, čini se da su ukrajinski vojnici ponovo zauzeli teritoriju u blizini grada Bahmut, gdje borbe bjesne mjesecima. Jevgenij Prigožin, vođa Vagnerove plaćeničke grupe koja je predvodila ruski napad, rekao je da ukrajinske snage sada kontrolišu Berhivku, sjeverno od Bahmuta. On je razvoj nazvao "sramnim". Bilo je indicija da Ukrajina izvodi kontranapade manjeg obima u regionu Zaporožja. Ruski vojni blogeri rekli su da ukrajinske trupe žele da napreduju u blizini Male Tokmačke, manje od 50 kilometara jugoistočno od grada Guljapolja koji je pod kontrolom Ukrajine.

Linija fronta je uglavnom nepromijenjena od novembra 2022. godine, kada je Ukrajina pokrenula uspješne kontranapade oslobađajući južni grad Herson i skoro cijelu Harkovsku oblast na sjeveroistoku. Od tada Rusija kopa. Njen cilj je da zadrži teritoriju koju je zauzeo prošle godine u prvim nedjeljama invazije. Inženjeri su posljednjih decenija izgradili neka od najobimnijih utvrđenja na svijetu, tvrdi britansko Ministarstvo odbrane. Satelitske fotografije pokazuju krivudave linije rovova duž borbene linije.

Izgrađeni su ne samo na jugu Ukrajine već i na okupiranom Krimu.

Ukrajinskim vojnicima neće biti lako da se probiju. Postoje najmanje tri ruske odbrambene linije, udaljene nekoliko kilometara. To uključuje protivtenkovske jarke širine 5 i 3 metra i „zmajeve zube“ – piramidalne betonske blokove dizajnirane da uspore napredovanje vojnih vozila. Rusi su u velikoj mjeri minirali cijelu liniju fronta i postavili plutajuće mine u rijeci Dnjepar kako bi spriječili Ukrajince da pređu sa oslobođene desne obale.

Sama rijeka je ogromna geografska prepreka.

„Mine predstavljaju veliki rizik za nas“, rekao je prošlog mjeseca ukrajinski komandant Roman Kostenko, dodajući da bi ukrajinskoj pješadiji bilo lakše da napreduje na istoku, gdje Rusija ima više snaga, ali manje mina.

Ukrajina je spremala impresivnu vojnu silu uoči kontraofanzive. Prema procurjelim dokumentima Pentagona, stvoreno je 12 novih brigada od oko 60.000 vojnika. Devet brigada je navodno opremljeno glavnim borbenim tenkovima koje su isporučili zapadni saveznici Ukrajine. Oni uključuju tenkove “čelendžer 2”, koje je poslao London.

Njemačka je isporučila tenkove “leopard 2” i borbena vozila pješadije “marder”. Američki “strajkeri” i “kugari” diskretno su otpremljeni u Kijev. U pripremi za napad, hiljade ukrajinskih vojnika i posada tenkova obučeno je u Velikoj Britaniji i drugdje.

Poslije 15 mjeseci rata, Rusija i dalje ima veću vojsku i velike zalihe projektila i municije. Procjena Pentagona koja je procurila u proljeće tvrdila je da se ukrajinska vojska suočila sa značajnim „nedostacima u stvaranju i održavanju snaga“. Upozoreno je da bi ukrajinska operacija oslobađanja teritorije mogla rezultirati samo „skromnim teritorijalnim dobicima“.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. oktobar 2023 21:30