Фото: guardiacivil.es
16/10/2021 u 18:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цивилна гарда разбија мрежу која је шверцовала хашиш кроз флоту авиона

У акцији Цивилне гарде 41 особа ухапшена је због наводних кривичних дјела трговине дрогом, илегалног посједовања оружја, кријумчарења, припадности криминалној организацији и фалсификовања јавних докумената

Цивилна стража, у операцији LIMONEROS, разбила је злочиначку организацију која је на полуострво увела велике количине хашиша, морским и ваздушним путем. 41 особа је ухапшена због наводних кривичних дјела трговине дрогом, илегалног посједовања оружја, кријумчарења, припадности криминалној организацији и фалсификовања јавних докумената.

Операција је почела у септембру 2019. године када је Цивилна гарда сазнала за пад хеликоптерског авиона у Мароку. Пилот срушеног авиона боравио је у Севиљи, па је покренута истрага како би се утврдиле чињенице.

Агенти су потврдили да су чланови мреже предузели бројне безбједносне мере, попут изнајмљивања возила под именом трећих лица, како не би могли да их умешају.

Током истраге показало се да је група тражила половне авионе и резервне делове. За то је имао групу механичара лета. 

У новембру 2019. године, цивилни стражари задужени за истрагу осујетили су складиште од 420 килограма хашиша у авиону из Марока и притворили његова два члана посаде.

С друге стране, мрежа је имала пилоте из Шпаније, иако су довозили и из Латинске Америке, посебно из Мексика, пилоте почетнике који су се школовали у Шпанији. За ове наставне задатке организација је имала авион двосјед.

Током двије године колико истрага траје, било је познато да су чланови мреже претрпјели најмање двије велике авионске несреће. Прва од тврдњи била је она мексичког пилота за којег је покренута истрага. Друга несрећа догодила се 9. септембра ове године, када је пилот шпанске националности погинуо на ноћном лету у Мароку.

Рачунајући на оштећене авионе, организација је имала седам авиона, два хеликоптера и пет лаких авиона. За то су, поред „школе пилота“ и групе механичара, имали мјеста за скривање авиона, као и тајне трагове, од којих су неки закамуфлирани као стазе за обуку хртова.

Током истраге сазнало се да је организација имала огранак који је морским путем увео хашиш. У ствари, прошлог јуна су ухапшене четири особе и заплењено 750 килограма хашиша, као и возило које се користило за утовар у кеш на обали Хуелве.

Истражитељи су, након одобрења Основног суда и упутства број 4 Санлуцар ла Маиор (Севиља), извршили 24 претреса у Мурсији, Толеду, Цацересу, Хуелви и Севиљи, гдје је заплијењено још 120 килограма хашиша.

У Цартаии (Хуелва) вођа групе пронађен је у луксузној кући, а у Севиљи је био оперативни шеф. Осим тога, од четири заплењена авиона пронађени су бројни ефекти везани за аеронаутику, укључујући приручнике за летење, као и резервне делове за авион. Слично, заплењено је три ватрена оружја, плантажа марихуане у севилском граду Лос Палациос, 78.000 евра у готовини и обилна документација. 

Операцију су развили агенти који припадају ОЦОН-СУР-у.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:42