Оливер Вархељи / - фото: Твитер
12/01/2022 u 15:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Чланови Европског парламента траже истрагу против Вархељија због сумње да подржава Додика

Парламентарци из неколико политичких групација истичу како прате ситуацију у Босни и Херцеговини те наглашавају како је територијални интегритет БиХ кључан не само за локалну, већ и за регионалну, али и европску перспективу.

Тридесет чланова Европског парламента упутило је писмо предсједници Европске комисије Урсули фон дер Лајен у којој се позива на покретање истраге о улози Европског комесара за проширење ЕУ Оливера Вархељија у помагању сепаратистичким активностима Милорада Додика у БиХ.

У писму упућеном Урсули фон дер Лајен, парламентарци из неколико политичких групација истичу како прате ситуацију у Босни и Херцеговини те наглашавају како је територијални интегритет БиХ кључан не само за локалну, већ и за регионалну, али и европску перспективу.

- Због тога смо изузетно узнемирени посљедњој ексалацији политичких тензија у БиХ које потпирује Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ. Уколико Додик настоји подијелити државу и успоставити независну РС повлачењем из институција Босне и Херцеговине и успостављањем независних тијела на територији РС-а, те уколико у томе буде успјешан, посљедице ће се осјетити далеко изван граница БиХ, а тешке посљедице осјетиће и европска вањска политика - наводи се у писму, преноси Кликс.ба.

У писму, парламентарци истичу како Европска комисија има кључну улогу у осигуравању поштовања закључака Дејтонског споразума и осигуравању мира у БиХ.

- Не дијеле све земље Европске уније ове циљеве. Извјештава се о томе да тренутна мађарска влада активно подржава Додикову кампању подјеле БиХ и кроз 100 милиона еура помоћи коју Мађарска даје РС-у уочи Општих избора у Босни и Херцеговини - наводи се.

Након тога, парламентарци су се осврнули на рад Европског комесара за проширење ЕУ Оливера Вархељија и његову улогу у подржавању Милорада Додика.

- Још више узнемирава објављени документ који је потписао шеф Европске делегације у БиХ Јоханн Саттлер у којем стоји да се Оливер Вархељи отворено договара с Милорадом Додиком о распаду БиХ. Извјештаји показују да се комесар Вархељи сложио с Додиком о датуму одржавања посебне сједнице Народне скупштине РС-а и о шестомјесечном мораторију на законе који укључују унилатерално повлачење из државних институција - истиче се у писму парламентараца.

На крају писма, парламентарци наглашавају како се европски комесар не можемо понашати у супротности са званичном политиком Европске уније према Западном Балкану.

- Ако се непристрасност и неутралност комисије доводи у питање, геополитички баланс постаје аутоматски угрожен. У том контексту, питамо вас да ли Комисија сматра да је рад комесара Вархелyија у складу са званичном политиком ЕУ према БиХ? Можемо ли очекивати интерну инспекцију која ће процијенити да ли су његове активности у складу с његовом улогом комесара за проширење ЕУ? Какав је став Комисије по питању територијалног интегритета БиХ и како Комисија планира да се закључци Дејтонског споразума не крше? -  стоји у закључку писма које потписује 30 чланова Европског парламента.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

23. maj 2022 14:35