Moskva, teroristički napad / - RUSSIAN EMBASSY UK AT X
23/03/2024 u 18:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CNN: SAD upozoravale Rusiju na teroristički napad, Putin to nazvao provokacijom

SAD su upozorile Moskvu da su militanti Islamske države odlučni u namjeri da napadnu Rusiju. Upozorenje je stiglo nekoliko dana prije nego što su naoružani napadači u petak uveče upali u dvoranu Krokus i ubili više od 130 ljudi.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad. Stručnjaci navode da bi razmjere terorističkog napada mogle da budu vrlo neprijatne za ruskog lidera Vladimira Putina koji je danima naciju uvjeravao u visok nivo bezbjednosti.

Ne samo da ruske obavještajne službe nisu uspjele da spriječe napad, već se Putin nije obazirao ni na upozorenja iz SAD u kojima se navodilo da ekstremisti kuju zavjeru za napad na Moskvu, piše CNN.

(UŽIVO) Teroristički napad u Moskvi: Ubijene 133 osobe; Jedan od osumnjičenih: Pucao sam za novac

Ranije ovog mjeseca, američka ambasada u Rusiji saopštila je da „prati izvještaje u kojima se navodi da ekstremisti imaju planove za napad na velika okupljanja u Moskvi“, uključujući koncerte, i upozorila je američke građane da izbjegavaju takva mjesta.

- Ambasada prati izvještaje da ekstremisti imaju planove da ciljaju velika okupljanja u Moskvi, uključujući koncerte, a građanima SAD se savjetuje da izbjegavaju velika okupljanja u narednih 48 sati - stajalo je u upozorenju koje je ambasada objavila 7. marta.

Portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD Edrijen Votson rekla je da je američka vlada „podijelila ove informacije sa ruskim vlastima u skladu sa svojom dugogodišnjom politikom ‘dužnosti upozoravanja‘“.

Ipak, ta upozorenja je Putin u govoru održanom u utorak nazvao „provokativnim“, dodajući da su takvi postupci nalik ucjeni i namjeri da se zastraši i destabilizuje društvo.

Putin je tako reagovaoo uprkos tome što su ruske vlasti prijavile nekoliko incidenata povezanih s Islamskom državom prethodnog mjeseca.

Državna agencija RIA Novosti saopštila je 3. marta da je šest članova Islamske države ubijeno u protivterorističkoj operaciji u inguškom Karabulaku, a 7. marta je saopšteno da je neutralizovana jedinica zabranjene organizacije Vilajet Horasan u regiji Kaluga, čiji su članovi planirali napad na sinagogu u Moskvi.

Zatim je 20. marta saopšteno da je priveden vođa Islamske države.

Dva izvora upoznata s američkim informacijama rekla su da je od novembra postojao stalan dotok obavještajnih podataka da je ISIS-K – ogranak Islamske države aktivan u Avganistanu i okolini – riješen da izvede napad na Rusiju.

ISIS-K „vidi Rusiju kao saučesnika u aktivnostima koje redovno ugnjetavaju muslimane“, rekao je Majkl Kugelman iz Vilson centra sa sjedištem u Vašingtonu, a prenosi Rojters.

Dodao je da grupa takođe broji članove niza srednjeazijskih militanata, koji imaju svoje razloge za gnijev protiv Moskve.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:41