/ -FOTO: ILUSTRACIJA
04/12/2022 u 14:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CNN tvrdi da Kina ima ilegalnu policijsku stanicu u Beogradu; Peking: Blatite nas!

Peking je negirao da ima neprijavljene policijske snage van svoje teritorije, a kinesko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je ovakvo „blaćenje“ Kine neprihvatljivo

Peking je uspostavio više od 100 prekomorskih policijskih stanica širom svijeta koje vrše praćenje, uznemiravanje i u nekim slučajevima deportaciju kineskih državljana koji žive u egzilu, koristeći bilateralne bezbjednosne sporazume sa zemljama u Evropi i Africi.

Veliko istraživanje grupa aktiviste za ljudska prava Safeguard Defenders pokazalo je da je ovaj fenomen prisutan i u Srbiji, ali i susjednoj Hrvatskoj, piše CNN.

Ova grupa sa sjedištem u Madridu tvrdi da je pronašla dokaze da Kina ima dodatnih 48 policijskih stanica u inostranstvu od kada je grupa prvi put otkrila postojanje 54 takve stanice širom Evrope u septembru ove godine.

Države koje su upletene u ovu mrežu su Srbija, Hrvatska, Italija, Rumunija i mnoge druge.

Izvještaj pod nazivom „Patrola i uvjeravanje“ ispituje ulogu koju su zajedničke policijske inicijative između Kine i nekoliko evropskih zemalja, odigrale u ranije nepoznatom širenju kineskog uticaja, piše CNN.

Organizacija tvrdi da je jedan kineski državljanin bio primoran da se vrati kući od strane prikrivenih operativaca u kineskoj policijskoj stanici u predgrađu Pariza, posebno regrutovanih za tu svrhu. Ranija otkrića su pokazala da je još dvoje kineskih izgnanika prisilno vraćeno iz Evrope – jedan iz Srbije, drugi iz Španije.

image

Beograd 

-FOTO: SHUTTERSTOCK

Pretraživanjem javno dostupnih zvaničnih kineskih dokumenata u potrazi za dokazima o navodnim kršenjima ljudskih prava, identifikovane su četiri različite policijske jurisdikcije kineskog Ministarstva javne bezbjednosti koje su aktivne u najmanje 53 zemlje, a koje obuhvataju sva četiri kraja svijeta. Njihov zadatak je navodno da pomognu kineskim iseljenicima u njihovim potrebama u inostranstvu, prenosi Nova.rs.

Kao druga po veličini svjetska ekonomija, Kina je razvila dublje odnose sa mnogim zemljama u kojima su navodno pronađene nove policijske stanice, što postavlja pitanja za nacionalne vlade koje balansiraju komercijalne interese sa nacionalnom bezbjednošću. Italija, koja je sa Kinom potpisala niz bilateralnih bezbjednosnih sporazuma od 2015. godine, uglavnom je ćutala tokom otkrivanja navodnih aktivnosti na svojoj teritoriji.

Između 2016. i 2018. godine, italijanska policija je sprovela više zajedničkih patrola sa kineskom policijom, prvo u Rimu i Milanu, a kasnije i u drugim gradovima uključujući Napulj.

Peking: Ovakvo blaćenje Kine je neprihvatljivo 

Peking je negirao da ima neprijavljene policijske snage van svoje teritorije, a kinesko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je ovakvo „blaćenje“ Kine neprihvatljivo.

Kina tvrdi da su sporni objekti administrativni centri, postavljeni da pomognu kineskim građanima i administrativnim pitanjima, poput obnavljanja njihovih vozačkih dozvola.

Kina je takođe rekla da su ove kancelarije odgovor na pandemiju kovida, zbog koje su mnogi građani ostali zaglavljeni u drugim zemljama i van Kine i nisu mogli da obnove svoja dokumenta.

U ovom gradu su pronađeni dokazi da je instaliran sistem video nadzora u kineskim stambenim zgradama koje su navodno postavljanje u cilju suzbijanja kriminala.

Zvaničnik italijanske policije rekao je za NPR 2016. godine da će zajednički rad policije „dovesti do šire međunarodne saradnje, razmjene informacija i resursa za borbu protiv kriminalnih i terorističkih grupa koje utiču na dvije zemlje“.

Nevladina organizacija otkriva da je Italija bila domaćin 11 kineskih policijskih stanica, uključujući Veneciju i Prato kod Firence. Ceremoniji u Rimu 2018. godine povodom otvaranja nove stanice prisustvovali su zvaničnici italijanske policije, prema snimcima postavljenim na kineskim sajtovima, koji ukazuju na bliske veze između policijskih snaga dvije zemlje.

Ranije ove godine, italijanski list La Nazione objavio je da lokalna istraga jedne od kineskih stanica nije otkrila bilo kakvu nezakonitu aktivnost. Il Foglio je citirao šefove policije koji su nedavno rekli da stanice ne predstavljaju nikakav poseban problem jer se čini da su samo birokratske.

Kina je takođe sklopila slične sporazume o zajedničkoj policijskoj patroli sa Hrvatskom i Srbijom između 2018. i 2019. godine kao dio rastućeg strateškog uticaja nacije u okviru Sijeve spoljnopolitičke inicijative „Pojas i put“.

Kineski policajci viđeni su u zajedničkoj patroli sa hrvatskim kolegama na ulicama Zagreba u julu ove godine.

Zvaničnik zagrebačke policije sa kojim je razgovarala kineska agencija Sinhua rekao je da su patrole ključne za „zaštitu i privlačenje stranih turista”.

Takođe, u izvještaju Rojtersa iz 2019. navodi se da su se kineski policajci pridružili srpskim policajcima u patroli u Beogradu kako bi pomogli u suočavanju sa prilivom kineskih turista. Jedan srpski policajac je naglasio da Kinezi nemaju ovlašćenja da hapse.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo i da prekomorskim stanicama upravljaju volonteri.

Međutim, organizacija tvrdi da je jedna policijska mreža koju je istraživala zapošljavala 135 ljudi za svoju 21 stanicu. Organizacija je takođe postigla trogodišnji ugovor sa zaposlenima u stanici u Stokholmu.

Safeguard Defenders takođe kaže da su kineske stanice uspostavljene u Južnoj Africi i obližnjim zemljama zahvaljujući sličnim sporazumima.

Kina je počela da postavlja temelje za bliže policijske veze sa južnoafričkim policijskim agencijama prije skoro dvije decenije, kasnije uspostavivši mrežu zvanično nazvanu „Kineski servisni centri u inostranstvu“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. februar 2023 08:04