/ - принтскрин твитер
10/01/2022 u 10:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Човјек jе доживио срчани удар, а помоћ му испоручена дроном

Дефибрилатор jе стигао из "Евердроун" службе за хитну медицинску испоруку из ваздуха, иновативне карике у ланцу мјера спасавања живота у региону Вестра Jеталанд у Шведскоj, након само три минута од позива хитноj служби

Почетком децембра, 71-годишњи Швеђанин jе доживио срчани удар док jе чистио снијег испред своjе куће, а пријекопотребна помоћ достављена му jе путем дрона, што се сматра првим оваквим случаjем у медицинскоj документациjи.

Доктор Мустафа Али возио се према локалноj болници, када jе примијетио човјека коjи се срушио на свом прилазу и одмах схватио да нешто ниjе у реду. Притекао му jе у помоћ и брзо закључио да мушкарац нема пулс. Почео jе са реанимациjом и замолио пролазника да позове хитну помоћ, преноси "Унилад".

- Само неколико минута касниjе, видио сам да ми нешто лети изнад главе. Био jе то дрон са дефибрилатором - испричао jе доктор.

Дефибрилатор jе стигао из "Евердроун" службе за хитну медицинску испоруку из ваздуха, иновативне карике у ланцу мјера спасавања живота у региону Вестра Jеталанд у Шведскоj, након само три минута од позива хитноj служби.

Али jе брзо примијенио терапиjу, након чега jе несрећни човјек пребачен у болницу. Захваљуjући доктору и иновациjи компаниjе "Евердроун" стариjи човјек jе преживио срчани удар и потпуно се опоравио.

- Да ниjе било дрона, вјероватно не бих био овдје. Ово jе заиста револуционарна технологиjа коjу треба свуда примијенити. Изненадни срчани удари могу се догодити свакоме - изjавио jе мушкарац.

Компаниjа коjа jе развила оваj систем каже да jе он успостављен да скраћуjе вријеме реаговања хитних служби и континуирано се унапређуjе у сарадњи са Центром за науку о реанимациjи. Дронови су интегрисани са системом диспечера за хитне случаjеве и смањуjу вријеме чекања на помоћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 08:37