У Сјеверној Македонији полицијски сат / - ртрс
14/01/2022 u 06:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чудни симптоми ковида о којима се ријетко говори

Истраживачи још увијек уче о чудним симптомима који се код неких људи појављују, а код других не

До сад смо сви упамтили да су кашаљ, грозница, несвјестица и бол у тијелу уобичајени знакови ковида. Али, уз ове типичне знакове, неки људи искусили су и необичне симптоме вируса о којем још увијек не знамо много.

Истраживачи још увијек уче о чудним симптомима који се код неких људи појављују, а код других не, преноси Н1.

Губитак чула мириса и укуса

Др Али Јамехдор каже да губитак чула мириса и укуса већ препознајемо као уобичајен знак инфекције „оригиналним“ сојем коронавируса.

Код заразе делтом мање се говори о овом симптому, а откако је омикрон постао доминантни сој о њему се више готово и не говори.

Неки људи били су без ових чула неколико сати, неки данима, а некима се нису вратила ни након више од годину дана. Не постоји медицинско објашњење за ово, али срећом, све је мање и мање забиљежених случајева.

Дијареја

Др Мајкл Хирт са Универзитета Харвард каже да већина људи која се бори са овим симптомом због ковида мисли да се отровала храном или једноставно појела нешто што им не одговара.

Ово је толико чест симптом да јавно здравље спроводи анализе узорака из отпадних вода да би пратило изложеност вирусу, пише EatThis.

Кожни осипи

- Осипи су заиста чудан симптом ковида. Појављују се на тијелу, глави, чак и ножним прстима и изгледају као модрице. Много људи који се заразе омикроном добије заиста јаку грлобољу, а то није био случај са претходним сојевима. Изгледа да људи или имају минимално зачепљен нос и гребање у грлу или се заиста разболе с главобољом, вртоглавицом, кашљем и грозницом -  објашњава др Тереза Бартлет.

Тинитус

Тинитус или зујање у уху повремено пријављују пацијенти заражени ковидом или након што су примили вакцину против ковида.

Тинитус је обично знак оштећења унутрашњег уха.

Директна веза између тинитуса и ковида није потврђена, једна од могућности је да га проузрокује цитокинска олуја која се појављује код обољелих од ковида.

Ако се утврди да постоји ова веза, пацијенти који су под већим ризиком од губитка слуха (они који болују од дијабетеса, срчаних болести или су из неког другог разлога под ризиком од губитка слуха) биће рањивији и оболијевање од ковида могло би да убрза патолошке процесе.

Симптоми у устима

Према ријечима стоматолога Мансија Оза “вирус се веже за ћелије у устима”.

На тај начин улази у крвоток и шири се кроз тијело. Резултат тога могу да буду симптоми које бисте могли да примијетите у устима:

– губитак чула укуса

– сува уста

– бијеле наслаге на језику

– боја и текстура језика се мијењају

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:39