Орбан / Фото: Фејсбук
25/05/2022 u 21:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Да ли је Орбан искористио рат у Украјини да зграби сву моћ у Мађарској?

Мађарском премијеру је сада омогућено да одлуке доноси без консултација са недавно конституисаном владом и парламентом

Мађарска влада прогласила је јуче ванредно стање због рата у Украјини, које је већ ступило на снагу.

Због рата у Украјини ванредно стање у Мађарској

Овим је премијеру Виктору Орбану омогућено да одлуке доноси без консултација са недавно конституисаном владом и парламентом.

У снимку који је на Фејсбуку објавио неколико сати након што је парламент усвојио амандман на Устав, којим се сукоб, рат или хуманитарна катастрофа у сусједној земљи одређују као разлози за доношење такве мјере, Орбан је истакао да рат у Украјини представља опасност за Мађарску, физичку безбједност њених грађана, залихе енергије и финансијску безбедност породица и економије.

Он је нагласио да је влада, која је истог дана и положила заклетву, одмах почела с радом, као и да још нико не види крај рата у Украјини.

- Свијет је на ивици економске кризе. Мађарска мора да се клони овог рата и да заштити финансијску безбједност породица- рекао је Орбан.

Он је додао да влада, како би то учинила, мора да буде у могућности да доноси одлуке и реагује брзо, али ће у начелу одлуке доносити он сам.

- Ванредно стање, слично оном које је уведено током пандемије, омогућиће влади да брзо реагује и да користи све методе на располагању како би заштитила Мађарску и Мађаре- навео је премијер.

Претходно је мађарски парламент усвојио 10. амандман на Устав, којим се омогућава Влади да прогласи ванредно стање у случају оружаног сукоба, рата или хуманитарне катастрофе у сусједној земљи.

За амандман је гласало 136 посланика, док је 36 било против.

Према измјенама Устава, специјални правни поредак може се увести у случају ратног стања, ванредне ситуације или постојања опасности, док стање опасности може бити проглашено „ако се догоде ратни акти“.

Оружани сукоб укључује све оружане сукобе, укључујући грађански рат, док хуманитарна катастрофа подразумијева сваку ситуацију која проистиче из рата или оружаног сукоба, или ако постоји било какав други разлог, као што су природне катастрофе због којих је велики број људи у тешкој ситуацији.

Према образложењу предлога закона, посебан правни поредак може се искључиво увести ако развој догађаја у сусједној земљи озбиљно утиче на Мађарску у хуманитарном или економском смислу, или ако постоји реална могућност да се то догоди.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:58