Photo by Bexar Arms on Unsplash / - PHOTO BY BEXAR ARMS ON UNSPLASH
11/05/2022 u 12:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Да ли се назире нови сукоб: Грузијска регија чека сигнал за референдум о припајању Русији

Чим добијемо сигнал, чим буде јасно да је дошао тај тренутак, ми ћемо засигурно одржати референдум, рекао је Глагоев

Новоизабрани лидер сепаратистичке грузијске регије Јужне Осетије, Алан Глагоев у сриједу је рекао да треба сачекати сигнал из Москве прије одржавања референдума о придружењу Русији, преноси AP, преноси Avaz.ba.

Москва је признала независност Јужне Осетије и обалне регије Абхазије након кратког рата с Грузијом 2008. године, те им осигурала велику финансијску помоћ, становницима понудила руско држављанство те распоредила своје војнике. Алан Глагоев, који је побиједио предсједника на одласку Анатолија Бибилова на изборима одржаним током викенда, изјавио је да би Русија требала дати зелено свјетло за референдум о придружењу Јужне Осетије Русији.

- Ово није једностран процес. Морамо разумјети нашег стратешког партнера Русију. Чим добијемо сигнал, чим буде јасно да је дошао тај тренутак, ми ћемо засигурно одржати референдум - рекао је Глагоев.

Однос Москве према Јужној Осетији и Абхазији поставио је преседан за најновија догађања у Украјини. Предсједник Владимир Путин је 21. фебруара признао украјинске области Доњецк и Луганск као независне државе и три дана касније извршио инвазију под изговором заштите руског становништва од "геноцида који проводе украјинске снаге."

Грузија је саопштила да су планови о било каквом референдуму неприхватљиви. Потези Јужне Осетије у смјеру придруживања Русији би засигурно изазвали снажну осуду Запада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:36