Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
22/04/2023 u 12:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danas se obilježava Dan Zemlje - Uložimo u našu planetu!

Prvi put je ovaj dan obilježen 22. aprila 1970. u Sjedinjenim Američkim Državama

Danas se širom svijeta obilježava Dan planete Zemlje - globalni događaj koji podsjeća na važnost očuvanja životne sredine naše planete.

Ovaj dan koji se ove godine obilježeva pod sloganom Uložimo u našu planetu osmislila je američka organizacija Earth Day Network da bi podstakla klimatsku pismenost i svijest o važnosti zaštite sredine.

Prvi  put je ovaj dan obilježen 22. aprila 1970.  u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je više od 20 miliona ljudi učestvovalo je u protestima i demonstracijama širom SAD, zahtijevajući bolje zakonske mjere za zaštitu životne sredine.

Procjenjuje se da se svake godine na svijetu baci 1,3 milijarde tona hrane, dok u isto vrijeme jedna od devetero osoba na svijetu pati od gladi.

Oko osam miliona tona plastike završi u okeanima svake godine, što predstavlja ozbiljan problem za životinjski svijet i morske ekosisteme.

Modna industrija, odmah iza naftnog i gasnog sektora, visoko je plasirana na ljestvici zagađivača. Njena tehnologija dovodi do značajnog povećanja zagađenja vode i zemljišta, kao i emisije gasova sa efektom staklene bašte. 

Kao pojedinci, možemo se pridružiti zajedničkom cilju očuvanja planeta tako što ćemo biti svjesni svojih postupaka i truditi se da smanjimo negativan uticaj na životnu sredinu.

Uz zajednički napor, možemo sačuvati našu planetu za buduće generacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 14:47