Хашим Тачи / - РТС
14/09/2021 u 07:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данас седма статусна конференциjа за Тачиjа

Тачи, као и Кадри Весељи, Jакуп Краснићи и Реџеп Сељими су ухапшени 5. новембра 2020. године, када су пребачени у пртивору у Хагу, гдје се и даље налазе

У Специjализованим вијећима Косова са сједиштем у Хагу треба да буде одржана седма статусна конференциjа у процесу коjи се води против некадашњих шефова ОВК.

Ради се о процесу против Хашима Тачиjа и jош троjице оптужених за низ ратних злочина на Косову и Метохиjи над Србма, али и Албанцима нелоjалним ОВК.

Конференциjа ће бити одржана пред судиjом за претходни поступак, коjи ће разматрати питања у вези са објелодањивањем доказа, притвора, актуелних истрага тужилаштва и одбране и преводу докумената.

Судиjа jе у одлуци о заказивању конференциjе наложио тужилаштву и одбрани да му своjе писане поднеске у вези са овим питањима претходно поднесу до 13. септембра.

Тачи, као и Кадри Весељи, Jакуп Краснићи и Реџеп Сељими су ухапшени 5. новембра 2020. године, када су пребачени у пртивору у Хагу, гдје се и даље налазе.

Сва четворица ових некадашњих шефова ОВК су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човјечности и терете се за злочине широм 40 мјеста за у коjима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убиjани, за коjе им пријети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дјела коjа им се стављаjу на терет извршена у периоду наjкасниjе од марта 1998. до септембра 1999. на више мјеста на Косову, као и у Кукешу и Чахану, у сјеверноj Албаниjи.

Према наводима оптужнице, та дјела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица коjа нису били активни учесници у неприjатељствима.

Жртве су махом били Срби, али и Албанци нелоjални ОВК.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Красници сносе индивидуалну кривичну одговорност, према разлицитим облицима кривичне одговорности, за кривична дјела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, коjа су била дио раширеног и систематског напада на особе за коjе се сумњало да су били против ОВК.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:52