корона вирус, илустрација / - РТРС
11/02/2022 u 22:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данска разматра окончање програма вакцинације

Данска је ове недјеље пријавила благи пад броја нових инфекција на недјељном нивоу

Здравствене власти Данске саопштиле су данас да разматрају окончање програма вакцинације против коронавируса на прољеће и да не виде разлог да дјеца буду вакцинисана "бустер" дозом вакцине, ни ризичне групе четвртом.

Власти су навеле да трећи талас инфекција коронавирусом јењава "због имунитета великог дијела становништва" и додале да "висока стопа вакцинације, посебно трећом дозом, значи да Данска може да се носи са растом броја инфекција без развијања озбиљних симптома болести".

Данска влада је прошлог мјесеца понудила четврту дозу вакцине старијим особама и другим ризичним групама због брзог ширења омикрон соја коронавируса.

Међутим, здравствена агенција је, како јављају медији, сада закључила да су три дозе пружиле добру заштиту корисницима домова и особама старијим од 85 година, и одлучила да додатна доза тренутно није потребна.

Мали број земаља свијета до сада је понудио становништву или најавио могућност давања четврте дозе.

Данска је у новембру проширила програм вакцинације на дјецу од пет до 11 година. Међутим, власти су данас навеле да сада планирају окончање актуелног програма вакцинације за све групе, укључујући дјецу тог узраста.

Агенција је саопштила да разматра "привођење крају цјелокупног програма вакцинације касније у прољеће".

"Наравно, пажљиво ћемо пратити развој епидемије, и спремни смо да промијенимо одлуку ако, супротно очекивањима, на прољеће буде четвртог таласа или нови забрињавајућих сојева", навела је агенција.

Данске власти су овог мјесеца укинуле већину ограничења уведених због пандемије, наводећи да ковид-19 више не сматрају "претјерано опасном болешћу по друштво".

Званичници су рекли да раст броја нових инфекција омикрон сојем коронавируса не представља велики терет за дански здравствени систем.

Данска је ове недјеље пријавила благи пад броја нових инфекција на недјељном нивоу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:41