Photo by NASA on Unsplash,  ilustracija
15/09/2021 u 23:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"ДАРТ": НАСА ће намјерно изазвати судар летјелице и астероида

Судар би требао имати тек мањи ефект на астероид, али добољан да се астероид уклони с путање која води према Земљи

Америчка свемирска агенција НАСА планира да намјерно изазове судар летјелице и астероида, што ће представљати пробу за спашавање Земље од евентуалне апокалипсе изазване ударом астероида, преноси Klox.ba.

Pрограм је назван ДАРТ, односно Доубле Астероид Редирецтион Тест, а почиње 24. новембра.

Уколико буде одгађања, онда ће програм почети до фебруара 2022. године. Након годину дана путовања, летјелица ће доћи до астероида Диморфоза средње величине, који орбитира око много већег астероида Дидимоса.

Мисија подразумијева судар ДАРТ летјелице и астероида при брзини од 6,5 км/с, а величина летјелице одговара величини аутомобила, те је тешка трећину тоне. Ако све прође према плану, Диморфозова орбита која траје готово 12 сати ће бити промијењена, а ријеч је о минутама.

Пет година касније ће мисија Хера, коју је испланирала Европска свемирска агенција ЕСА, анализирати ситуацију како би се установило да ли је план успио.

Судар би требао имати тек мањи ефект на астероид, али добољан да се астероид уклони с путање која води према Земљи. Међутим, ова метода је ефикасна само ако знамо унапријед да астероид долази.

Из НАСА-е тврда да им је циљ да имају могућност да сприје истинску природну катастрофу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:35