ФОТО: ИНТЕРНЕТ, илустрација
05/09/2021 u 17:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Декрет талибана: Студенткиње на часове са абајом и никабом, нема мјешовитих група

Жене у овим установама мораће да напусте наставу пет минута прије студената и да буду у чекаоницама док мушкарци не напусте просторије факултета

Авганистанске студенткиње морацће да носе црну абају са никабом која покрива лице и похађаће часове у групама у којима су само дјевојке, наводи се у декрету који је нови талибански режим издао уочи отварања приватних универзитета у Авганистану, јављају агенције преносе медији.

Жене у овим установама мораће да напусте наставу пет минута прије студената и да буду у чекаоницама док мушкарци не напусте просторије факултета, наводи се у документу који је објавило министарство образовања.

Универзитети ће морати да ангажују жене предаваче за студенткиње или "старије учитеље" провјереног морала.

У вријеме када је талибански исламистички покрет први био на власти, од 1996. до 2001, због правила о немијешању студенткиња и студената скоро све Авганистанке нису биле у могућности да студирају.

Талибански борци заузели су већину Авганистана прошлог мјесеца и прославили одлазак посљедњих америчких војника после 20 година рата. Та побуњеничка група сада мора да влада ратом разореном земљом која је увелико зависна од међународне помоћи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 11:54