корона вирус / - фото: UNSPLASH
21/09/2021 u 21:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делта сој замијенио остале варијанте корона вируса

Сви вируси, укључујући САРС-ЦоВ-2 који изазива вирус корона, с временом мутирају.

Забрињавајућа варијанта делта, присутна у 185 земаља, замијенила је остале три забрињавајуће варијанте коронавируса - алфу, бету и гаму, које сада представљају мање од један посто случајева, наводи Свјетска здравствена организација (СЗО).

Сви вируси, укључујући САРС-ЦоВ-2 који изазива вирус корона, с временом мутирају.

Појава варијанти крајем прошле године, које су доносиле повећану опасност за глобално јавно здравље, подстакнула је СЗО да обиљежи варијанте које треба пратити и друге забрињавајуће варијанте, како би се дао приоритет надзору и истраживању на свјетском нивоу.

"Тај вирус је постао јачи и лакше преносив"

 - Сада превладава делта варијанта. У ствари мање од један посто тренутно доступних секвенци су (забрињавајуће варијанте) алфа, бета и гама -  одговорила је директорица техничке екипе за корону у СЗО-у Мариа Ван Керкхове на друштвеним мрежама.

 - Тај вирус је постао јачи, лакше преносив и замијенио је друге вирусе - додала је Ван Керкхове и прецизирала да је назочан у 185 земаља.

СЗО је одлучила назвати варијанте које треба пратити и оне забрињавајуће, према словима грчке абецеде, како би се избјегло свако стигматизирање неке земље и омогућило јавности њихово лакше изговарање. Тренутно СЗО сматра да су те четири варијанте забрињавајуће.

Организација је сматрала до сада да пет других варијанти (ета, Иота, каппа, ламбда и му) треба пратити. Али три варијанте, ета, Иота и каппа, макнуте су са пописа, навела је Ван Керкхове.

(Индекс)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:08