/ - SHUTTERSTOCK
15/11/2022 u 19:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Demograf: Od 1975. broj ljudi na Zemlji rastao za milijardu na svakih 12 godina

Upitan da li je planeta prenaseljena, on kaže da je prva milijarda bila početkom 19. vijeka i da je već tada pokrenut narativ o prenaseljenosti.

Naučni savjetnik na Institutu društvenih nauka i upravnik Centra za demografska istraživanja Vladimir Nikitović za N1, povodom rađanja osmomilijarditog stanovnika na zemlji, kaže da je u posljednjih pola vijeka broj stanovnika na planeti veoma brzo rastao, te je kad se on rodio bilo četiri milijarde ljudi, dakle, upola manje nego danas.

Dodaje da se od 1975. godine broj stanovnika na svakih 12 godina povećavao za milijardu. Ukazuje da sa jedne strane svijeta - u Africi i Aziji, imamo veliku stopu rađanja, dok je u Evropi na djelu depopulacija.

- Jedan od faktora koji je uticao na tako brz rast broja stanovnika je što su stope rađanja dugo ostale visoke u većem dijelu čovječanstva, mnogo više od one proste reprodukcije koja je potrebna za obnavljanje stanovništva - navodi on.

Dodaje da stvari nisu tako jednostavne, jer na drugoj strani, na primjer u Evropi, imamo pad nataliteta, uslovljen, kako kaže, znatno različitim i zahtjevnijim načinom života, odnosno činjenicom da je ekonomska i psihološka cijena djeteta mnogo viša nego prije 30 godina.

- I kada znate da je to priča u Evropi, a na drugoj strani imate pritisak jeftine radne snage, mlado stanovništvo u Aziji, to su procesi koji se odvijaju, imate ogromne migracije - naveo je Nikitović.

Upitan da li je planeta prenaseljena, on kaže da je prva milijarda bila početkom 19. vijeka i da je već tada pokrenut narativ o prenaseljenosti.

- Stvari su se dramatično promijenile sa industrijskom i zdravstvenom revolucijom i to je izazvalo neviđeni rast - rekao je Nikitović.

Dodaje i da problem limitiranosti resursa je nešto što postoji, ali imamo i nove izvore energije.

Danas se rodio osmomilijarditi stanovnik na zemlji, što su UN predvidjele da će se desiti na današnji dan. Simbol osmomilijarditog stanovnika na zemlji postala je beba rođena u Manili.

Kako prenose lokalni mediji Vinis Mabansag, koja je rođena u dr Hoze Fabela Memorial Hospital u Tondu 15. novembra, odabrana je da bude osammilijardita osoba na svijetu, prenosi GMA News.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:10