/ FOTO: YOUTUBE/ - BAJDEN
12/11/2022 u 09:07 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Demokrate u Arizoni proglasile pobjedu

Demokrate američkog predsjednika Džoa Bajdena, pobjedom u Arizoni, približile su se zadržavanju kontrole nad Senatom

Demokrate američkog predsjednika Džoa Bajdena, pobjedom u Arizoni, približile su se zadržavanju kontrole nad Senatom, prenose američki mediji još nezvanične i nepotvrđene rezultate izbora od prije tri dana.

U Predstavničkom domu Demokrate imaju 199 glasa, a Republikanci 211 mjesta. Demokrate su u Predstavničkom domu do sada imale tijesnu većinu od 222 mjesta, u odnosu na republikance, sa 213 mjesta.Demokrata Mark Keli u Arizoni je objavio pobjedu u trci za Senat, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je zahvalio biračima u državi što su mu dali drugi mandat. Međutim, zvanični brojevi tek treba da budu potvrđeni.

"Od prvog dana ova kampanja se bavi mnogim stanovnicima Arizone, demokratama, nezavisnim i republikancima, koji vjeruju u zajednički rad na rješavanju značajnih izazova s kojima se suočavamo", poručio je Keli.

Njegov republikanski rival za mjesto u Arizoni bio je Blejk Masters. Ukoliko ti rezultati budu potvrđeni, u Senatu su za sada demokrate dobile 49 mjesta, ali i republikanci takođe 49. O Nevadi i Džordžiji još se čekaju rezultati. Senat ima 100 mjesta i za kontrolu je potrebno osvojiti 51.

Prebrojavanje glasova u Nevadi zasad pokazuje jako tijesnu borbu, dok će trka u Džordžiji biti riješena u drugom krugu izbora 6. decembra. To znači da Sjedinjene Američke Države (SAD) možda neće znati koja će stranka kontrolisati Senat do drugog kruga izbora u Džoržiji.

Ako demokrate pobijede u bilo kojoj od dvije preostale trke, zadržaće kontrolu gornjeg doma Kongresa jer američki potpredsjednik može u njihovo ime dati odlučujući glas. Izbori održani 8. novembra u SAD-u za Predstavnički dom, Senat i guvernere saveznih država, popularno zvani međuizbori jer su na pola predsjedničkog mandata, tradicionalno su i svojevrsni referendum o aktuelnom predsjedniku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:23