Протести у Јеревану / - фото: Принтскрин
05/05/2022 u 07:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Демонстранти блокирали улице Јеревана, траже оставку премијера Пашинијана

Пашинијан је у новембру 2020. године, уз посредство Русије, постигао мировни споразум са Азербејџаном, после понижавајућег пораза у шестонедељном рату око Нагорно-Карабаха, у којем је погинуло више од 6.500 људи

Десетине хиљада јерменских демонстраната блокирале су улице Јеревана и окружиле владине зграде, захтијевајући оставку премијера Никола Пашинијана због његових позива на склапање формалног мировног споразума са сусједним Азербејџаном.

Демонстранти су користили мјешалице за цемент и камионе да блокирају путеве и мостове који воде ка центру Јеревана, а током протестне шетње су узвикивали „Јерменија без Никола“. Избили су сукоби са полицијом, која је ухапсила неколико демонстраната.

Најмасовнији антивладини протести од парламентарних избора у септембру 2021. године, на којима је побиједила Пашинијанова странка, одржавају се на позив опозиције готово свакодневно од 17. априла јер је премијер у парламенту говорио о потреби потписивања мировног споразума са Азербејџаном.

Пашинијан је у новембру 2020. године, уз посредство Русије, постигао мировни споразум са Азербејџаном, после понижавајућег пораза у шестонедељном рату око Нагорно-Карабаха, у којем је погинуло више од 6.500 људи.

Јерменија је тим споразумом изгубила контролу над дјелом Нагорно-Карабаха и околним областима у Азербејџану после више од 25 година, због чега је Пашинијан мјесецима био под притиском масовних демонстрација опозиције да поднесе оставку. Он је тврдио да је споразум био једини начин да се војска Азербејџана спријечи да преузме контролу над цијелом облашћу Нагорно-Карабах.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:25